Nem kell elölről kezdenie a munkát a Malév-bizottságnak

Vágólapra másolva!
Meghallgatásokkal folytatta munkáját szerdán a Malév és a Budapest Airport Zrt. privatizációját, illetve a légitársaság fizetésképtelenségének okait vizsgáló parlamenti bizottság szerdán. Az MSZP kivonult az ülésről, mert szerintük már lejárt a bizottság mandátuma, a testület fideszes elnöke szerint azonban még van idő, és már kérte a mandátum meghosszabbítását. A bizottság felállításáról szóló határozat szerint valóban nem kell elölről kezdeni a munkát.
Vágólapra másolva!

Kivonultak az MSZP-s képviselők az úgynevezett Malév-bizottság üléséről, mivel szerintük már megszűnt a bizottság mandátuma szeptember 10-én, és nincs jogalapja a működésnek.

Varga István, a testület fideszes elnöke viszont azt mondta, hogy a vizsgálóbizottság mandátuma szeptember 24-én jár le, a meghosszabbítására vonatkozó javaslatot beterjesztette a parlamentnek, arról az Országgyűlés addig még dönteni tud. Varga azt szeretné, ha a parlament december 30-ig meghosszabbítaná a testület mandátumát, addig ugyanis még meg tudnák hallgatni az érintetteket, és el tudnák készíteni a jelentést.

A vita azért alakult ki, mert a bizottság 180 napra kapott mandátumot, és ez az idő már letelt a bizottság felállítása óta. A bizottság megalakításáról szóló határozat szerint azonban ez a 180 nap a bizottsági tagok kinevezésének kihirdetésétől kezd ketyegni, vagyis március 28-tól. Eszerint tényleg van még ideje a parlamentnek meghosszabbítani a bizottság mandátumát, és nem kell mindent elölről kezdeni.