Ipsos: Minden párt veszít szavazót a feliratkozással

2012.09.20. 14:09

A Fidesz és az MSZP népszerűsége is nőtt az elmúlt időszakban, a teljes népesség körében a Fidesz 19, az MSZP 15 százalékon áll - derül ki az Ipsos legfrissebb felmérésből. A Jobbik itt 8, az LMP és a DK 2-2 százalékon áll. A közvélemény-kutató cég szerint az előzetes feliratkozással minden negyedik potenciális szavazó lemorzsolódhat, és minden párt nagyjából hasonló mértékben veszíthet szavazókat. A fővárosiak és a diplomások nagyobb arányban ígérték, hogy feliratkoznak, míg a vidéki városokban kevesen hajlandóak regisztrálni.

Az induló politikai évad a Fidesznek és az MSZP-nek is sikert hozott. a kormánypártnak 17-ről 19 százalékra emelkedett a támogatottsága, a szocialistáknak pedig 14-ről 15 százalékra bővült a tábora a választókorú népesség körében - állapította meg legfrissebb kutatásának eredményeként az Ipsos. A feliratkozástól való távolmaradás miatt minden politikai erőtől hasonló mértékben szakadnak le szavazók, minden negyedik potenciális voksoló "lemorzsolódhat".

A közvélemény-kutató - 1500 fő megkérdezésével, az ország felnőtt lakossága körében szeptember első felében készült - felmérése szerint a fenti eredmény a kormánypárt esetében az idei legnagyobb támogatottságot jelenti, az MSZP pedig beállította a választások óta - júniusban is mért - legjobb eredményét.

A Jobbik maradt a múlt havi 8 százalékon, az LMP híveinek száma ismét csökkent egy kicsit, jelenleg 2 százalékos a tábora. Továbbra is a választókorú népesség 2 százaléka támogatja a Demokratikus Koalíciót (DK) is. A pártoktól távolságot tartók aránya 52 százalék, szinte azonos az elmúlt két hónapban mérttel.

Az Ipsos összegzése alapján a részvételüket biztosra ígérő és pártot választók közege továbbra is kis létszámú, ezért a körükben mért adatok tájékoztató jellegűek. Itt, a biztos pártválasztók körében a Fidesz 40, az MSZP 32 százalékos, a Jobbik 17 százalékon áll, az LMP-nek 5, a DK-nak 4 százalékos a tábora.

A feliratkozással minden negyedik szavazó lemorzsolódik

Jelenleg a választópolgárok bő felének, 54 százalékának van valamilyen mértékű részvételi hajlandósága. A választásokra való előzetes feliratkozásukat 41 százaléknyian valószínűsítik, tehát e szabály esetleges bevezetésével minden negyedik potenciális szavazó távol marad a voksolástól - áll az Ipsos elemzésében.

A lemorzsolódás a cég szerint leginkább az eleve szerény részvételi hajlandóságot mutató alacsony iskolázottságúak körében, valamint az átlagos elmeneteli szándékkal rendelkező vidéki városok lakóinál figyelhető meg: e csoportokban minden harmadik potenciális szavazó nem tervezi a regisztrációt. "A feliratkozástól való távolmaradás nem mutat párthovatartozás szerinti sajátosságokat, mindegyik politikai erőtől hasonló mértékben szakadnak le szavazók" - állapította meg az Ipsos.

A következő választáson csak azok voksolhatnak, akik előzetesen feliratkoznak. Az Ipsos szerint az emberek 36 százaléka kívül tartja magát a politikán, nem kíván regisztrálni és így szavazni sem. A választópolgárok egytizede még hezitál, nem alakult ki markáns álláspontja a nyilvántartásba vételről, és, illetve vagy a szavazáskor való megjelenéséről. A választópolgárok 41 százaléka mind a választási részvételét, mind az ahhoz szükséges feliratkozását valószínűnek tartja.

A vidéki városokban alig akarnak regisztrálni

A cég szerint a fővárosiak választói magatartását egyáltalán nem befolyásolja a regisztráció intézményének bevezetése: 61 százalékuk valószínűsíti a részvételét, 60 százalékuk a feliratkozást. Az átlagosnál kisebb lemorzsolódás várható a diplomásoknál is, 73 százalékuk menne szavazni, 65 százalékuk regisztrálni.

A feliratkozás bevezetése két társadalmi közeget nagymértékben eltántorít a választási részvételtől. A legfeljebb 8 osztályt végzettek részvételi hajlandósága eleve csekély, 42 százalékuk menne el voksolni s mindössze 28 százaléknyian akarják lajstromba vétetni magukat. A vidéki városok lakosságának - függetlenül a népesség számától - a szavazásra való elmeneteli szándéka átlagos (54 százalékos), a regisztrációs hajlandósága viszont alacsony (34 százalékos).

A cég adatai szerint a pártok reménybeli, aktívnak és elkötelezettnek nevezhető szavazói jelenleg mindösszesen 2,3-2,4 millióan vannak. Az Ipsos eredményei azt mutatják, hogy a Fidesznek 900-950 ezer olyan támogatója van, aki nemcsak részt venne a választáson, hanem az ezt megelőző regisztrációt is vállalja. A szocialista párt most 650-700 ezres bázissal számolhat, a Jobbiknak 300-350 ezer fős feliratkozást és voksolást tervező tábora van. A DK-hoz és az LMP-hez erősen kötődő választópolgárok száma megközelítőleg 100-100 ezer fő.