Magyarország szabadon engedte a gyerekpornóst

Vágólapra másolva!
A törvényes határidőn belül nem jöttek érte a kolumbiai hatóságok, így Magyarország szabadon engedte a gyerekprostitúcióval vádolt Pablo Lapiedrát. Mivel a férfi uniós állampolgár, a magyar hatóságoknak arról sem kell tudniuk, hogy éppen hol tartózkodik az EU-ban.
Vágólapra másolva!

Magyarország hozzájárult ahhoz, hogy a gyerekprostitúcióval vádolt spanyol állampolgárságú Pedro Lapiedra büntetőeljárását Kolumbiában folytassák le, de a kolumbiai hatóságok a Fővárosi Törvényszék által meghatározott időn belül nem vették át a körözött férfit - közölte az [origo] érdeklődésére a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium.

Az El Tiempo című kolumbiai lap a héten azt írta, hogy Magyarország nem adja ki Kolumbiának a gyermekprostitúcióval vádolt "pornókirályt". A lap szerint a magyar hatóságok eredetileg beleegyeztek Lapiedra kiadatásába, de két héttel ezelőtt jelezték a kolumbiai főügyésznek, hogy mégsem adják ki.

A KIM szerint ugyanakkor Magyarországnak - miután a kolumbiai hatóságok nem jöttek a férfiért - nem volt további lehetősége a fogva tartására. Mivel Lapiedra uniós állampolgár, a magyar hatóságoknak az EU-n belüli hollétéről sem kell információval rendelkezniük, amíg ezt a külföldi hatóság nem kéri újra, vagy a férfi nem követ el újra bűncselekményt - tájékoztatott a KIM.

Lapiedra ellen 2008-ban indult eljárás, amikor kiderült, hogy egy 16 éves medellini középiskolás lány szerepel az egyik pornófilmben. Az ügyben számos feljelentés született, Lapiedrát 2011 márciusában fogták el Barcelonában, ott szeptemberig ült börtönben, amikor a hatóságok engedélyezték a kiadatását Kolumbiának. Időközben azonban 135 ezer dollárnyi óvadék ellenében elhagyta a börtönt, és megszökött az országból. Ezt követően fogták el Magyarországon.

A spanyol állampolgárságú Lapiedrát a Fővárosi Bíróság 2011 decemberében helyezte előzetes letartóztatásba, a Fővárosi Büntetés-végrehajtási Intézet pedig még abban a hónapban "befogadta őt". A tárgyaláson Lapiedra hozzájárulta az egyszerűsített kiadatási eljáráshoz, tavaly december 27-én jóvá is hagyták a kiadatását, és ezt jelezték is Kolumbiának. A férfit idén februárban kellett volna átvenniük a kolumbiai hatóságoknak.

Csakhogy közben Lapiedra idén januárban menedékjogot kért Magyarországon, de ezt a bíróság elutasította. Ezek után a kolumbiai hatóságoknak vagy az Interpolnak negyven napjuk maradt arra, hogy átvegyék a Kolumbiában kiadott körözés miatt elfogott férfit, de ezt nem tették meg. A férfit végül a Fővárosi Törvényszék döntése értelmében engedték szabadon idén áprilisban a nemzetközi bűnügyi jogsegélyről szóló törvény alapján.

Ha Kolumbiában bíróság elé állítják, Lapiedra nyolctól tizenkét évig terjedő szabadságvesztést kaphat gyerekpornográfiáért.