A legszigorúbb ellenőrzésen kell átmenniük Orbán munkatársainak

Vágólapra másolva!
A jövőben a Miniszterelnökség minden dolgozójának C típusú nemzetbiztonsági átvilágításon kell átesnie. Tavaly a koronaőröket kötelezték a legszigorúbb ellenőrzésre.
Vágólapra másolva!

A Miniszterelnökséget vezető államtitkár, Lázár János elrendelte, hogy az általa vezetett hivatalban dolgozók mind a C típusú nemzetbiztonsági átvilágításon essenek át. A rendelet a csütörtöki Hivatalos Értesítőben jelent meg. A döntés vélhetően nem független attól, hogy nemrég a Miniszterelnökség felügyelete alá került a külföldi hírszerzéssel foglalkozó Információs Hivatal.

A nemzetbiztonsági ellenőrzések célja annak vizsgálata, hogy az érintett személyek megfelelnek-e az állami élet és a nemzetgazdaság jogszerű működéséhez szükséges biztonsági feltételeknek, tervezett vagy jelenlegi munkakörük betöltése jelenthet-e nemzetbiztonsági szempontból megengedhetetlen biztonsági kockázatot.

Az ellenőrzés során adatokat kérnek, például, az érintett vagyoni helyzetéről, és megpróbálnak fényt deríteni arra, hogy van-e az életvitelében olyan kockázati tényező, amely zsarolásra adhat alapot.

Tavaly május óta a koronaőrök is csak úgy dolgozhatnak, hogy alávetették magukat a legszigorúbb nemzetbiztonsági ellenőrzésnek.