Még tíz napig titkolják az IMF-levelet

Vágólapra másolva!
Ha a kormánypárti politikusokon múlik, szeptemberben már nem derül ki, milyen intézkedések szerepelnek a kormány által a Nemzetközi Valutaalapnak és az Európai Bizottságnak szerdán elküldött levélben.
Vágólapra másolva!

Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) tárgyalódelegációjának tagja a parlament gazdasági bizottságának október 1-jei ülésén kész tájékoztatni a nyilvánosságot arról, hogy mit tartalmaz az IMF-nek és az Európai Bizottságnak megküldött kormányálláspont.

Csütörtökön az MSZP és az LMP is sürgette, hogy a kormány hozza nyilvánosságra a levelet, amelyben a kormány azt ismertette, milyen lépéseket tenne az IMF-megállapodás érdekében. Rogán azonban előbb szükségesnek tartja a négy évvel ezelőtti IMF-megállapodás értékelését.

Rogán hétfőn jelentette be, hogy kezdeményezi, hogy az általa vezetett gazdasági bizottság vizsgálja meg a 2008-as IMF-megállapodás körülményeit, és hallgassa meg e tárgyban Simor András jegybankelnököt, valamint Veres János akkori pénzügyminisztert, akik az egyezséget aláírták. Indoklásul az Állami Számvevőszék (ÁSZ) jelentésére hivatkozott, amely szerint 2008-ban "nem kellett volna olyan hamar megkötni az IMF-megállapodást", mint ahogy az megtörtént.

Az ÁSZ jelentésében valójában nem ez szerepel, hanem az, hogy kifogásolható volt a hitelrészletek lehívásának időzítése. Erről bővebben itt olvashat.