Házi őrizetbe helyezték Biszku Bélát

Vágólapra másolva!
Nem hagyhatja el otthonát Biszku Béla, mert csak így lehet biztosítani, hogy nem szökik meg vagy rejtőzik el - döntött a korábbi lakhelyelhagyási tilalmat felülbírálva a Fővárosi Törvényszék.
Vágólapra másolva!

Biszku Béla ellen több emberen elkövetett emberöléssel megvalósított háborús bűntett miatt a Budapesti Nyomozó Ügyészségen van folyamatban büntetőügy. A Budai Központi Kerületi Bíróság (BKKB) szeptember 10-én rendelt el lakhelyelhagyási tilalmat. Az ügyész fellebbezést jelentett be a házi őrizet elrendelése érdekében, a védő pedig a tilalom megszüntetését kérte.

A törvényszék az ügyészi indítványt megalapozottnak találta, és úgy foglalt állást, hogy - figyelemmel a gyanúsításban szereplő bűncselekmény büntetési tételére - a gyanúsított eljárási cselekményeken való részvétele és folyamatos ellenőrzése csak házi őrizettel biztosítható. Hozzátették: csak ezzel a kényszerintézkedéssel zárható ki, hogy Biszku Béla a hatóság elől ne rejtőzzön el vagy ne távozzon ismeretlen helyre.

Biszku Béla ellen jobbikos képviselők tettek feljelentést a tavaly elfogadott, emberiesség elleni bűncselekmények elévülhetetlenségéről szóló törvény alapján. Az ügyészség a feljelentés nyomán március elején indított nyomozást több emberen elkövetett, emberöléssel megvalósított, emberiesség elleni bűncselekmény gyanújával. A nyomozással a Budapesti Nyomozó Ügyészséget bízták meg. Biszku Bélát két 1956-os - a budapesti Nyugati téri és a salgótarjáni - sortűzzel kapcsolatban gyanúsították meg. (A sortűz túlélőinek reakcióját itt olvashatja el, az ügy jogi hátteréről itt talál többet.)