Megmutatják, milyen frontálisan ütközni

autómentes nap, Önkéntesek egy kádból kialakított kanapén ülnek a Nagykörút Oktogon és Nyugati tér közötti szakaszán 2012. szeptember 22-én a Park(ing) Day Budapest programján
Vágólapra másolva!
Autómentes napot tartanak a belvárosban. Az Andrássy úton hajtánypályát építettek, a rendőrség balesetet szenvedett roncsautókat állított ki. Ki lehet próbálni azt is, hogy milyen frontálisan ütközni.
Vágólapra másolva!

Teljes hosszúságában lezárták szombaton Budapest egyik legforgalmasabb sugárútját, az Andrássy utat a 11. Autómentes nap miatt. Az Oktogonig kulturális rendezvények várják az érdeklődőket, az Oktogonon túl a közlekedési cégek közül a Budapesti Közlekedési Központ (BKK), a BKV, a MÁV, a Volán, valamint a rendőrség baleset-megelőzési bizottsága és a Magyar Autóklub szervezett kiállításokat.

Forrás: MTI/Kallos Bea
Önkéntesek egy kádból kialakított kanapén ülnek a Nagykörút Oktogon és Nyugati tér közötti szakaszán Parking Day Budapest programján

A rendőrség baleset-megelőzési bizottsága a közúti közlekedés biztonságára hívja fel a figyelmet: több összeroncsolódott, balesetet szenvedett autót állítottak ki. A Nemzeti Közlekedési Hatóság a szabályos közlekedést oktatja egy járműszimulátor segítségével, a Magyar Autóklub pedig ütközés-, illetve borulásszimulátorral mutatja meg, milyen érzés frontálisan ütközni vagy felborulni egy járművel.

A BKK standján több régi BKV-jármű, így egy 180-as Ikarus és egy trolibusz-utánfutó is látható, de a közlekedési vállalat 7700-as csuklós Volvója, illetve a VT-Transman égkékre fényezett Mercedes Citarója is megtekinthető. A MÁV standján egy mobil sínpáron hajtányozni lehet, illetve ki lehet próbálni egy vonatszimulátort is. Több kerékpáros-egyesület, így a Magyar Kerékpárosklub is megjelent az autómentes napon; az Andrássy úton gyerekeket tanítanak kerékpározni.

Ezzel egy időben a Nagykörúton a Nyugati pályaudvar és az Oktogon között a parkolóhelyeket "gondolják újra" a Parking Day nevű rendezvény keretében. A várakozóhelyek egy részét olvasósarokká, foteles pihenőhellyé vagy szobabiciklis nappalivá alakították.