Nincs már karantén a Kincsem Parkban

2012.09.23. 20:43

Feloldották az állat-egészségügyi zárlatot a Kincsem Parkban, miután az állatorvosok nem tapasztaltak újabb fertőzést a lovak között. Azt viszont még nem tudják, hogy mi okozta a korábbi megbetegedéseket - hangzott el az M1 Híradójában vasárnap. A lovak tulajdonosai szerint az állatokat jobban megviselte, hogy nem mozoghattak, mint maga a betegség.

Az orvosoknak már sikerült kizárniuk a legveszélyesebb vírusokat, ezért az egészséges lovak újra elhagyhatják a Kincsem Park istállóit - közölte az M1 Híradó.

A Pest Megyei Kormányhivatal Élelmiszerlánc-biztonsági és Állat-egészségügyi Igazgatósága szeptember 20-án rendelt el helyi zárlatot a Kincsem Park lótartó telepére - közölte a Vidékfejlesztési Minisztérium pénteken. A budapesti, Albertirsai úti telepet ellátó magán állatorvos csütörtökön értesítette a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal szakembereit, hogy a telepen található lovak között egy gyorsan terjedő betegség tüneteit észlelte.

Az ismeretlen tünetek miatt a helyi zárlatot még csütörtökön elrendelték. A korlátozó intézkedések 323 lovat érintenek, ezek közül pénteken már 29-en észleltek enyhe klinikai tüneteket. A betegséggel kapcsolatba hozható elhullás a telepen nem volt.

Az M1 Híradó szerint a fertőzés apró fehér hólyagokat, vöröslő ínyt és kisebesedett szájat okozott az állatoknál. A tulajdonosok azt mondták, lovaikat jobban zavarta az, hogy nem mozoghattak eleget, mint maga a betegség. A laboratóriumi vizsgálatok addig folytatódnak, amíg az orvosok azonosítják a betegséget. A Kincsem Park vezetősége a tulajdonosoknak azt ígérte, hogy pótolják az elmaradt versenyeket.