Kezdődhet a Gyurcsány-mentes vita

Vágólapra másolva!
Hétfőn a költségvetést megalapozó törvényekről döntenek, kedden a választási regisztrációról tárgyalnak a parlamentben. Ez utóbbi, tízórásra tervezett vitában Gyurcsány Ferenc véleményét biztosan nem hallhatjuk, mert a Demokratikus Koalíció bojkottot hirdetett - amelyhez az MSZP először csatlakozott, majd meggondolta magát. A képviselők a héten nekikezdenek az új polgári törvénykönyvnek, és egy jobbikos kérdésben a Fiumei úti sírkert vörös gyilkosai is előkerülnek.
Vágólapra másolva!

Háromnapos üléssel folytatódik a héten a parlamenti munka, több nagyobb horderejű javaslat is szerepel a napirenden. A képviselők a jövő évi költségvetést megalapozó törvényekről szavaznak, és megkezdik a vitát a választási szabályokról, illetve az új polgári törvénykönyvről.

Hétfőn az interpellációk és kérdések után bemelegítésképp meghosszabbítja a parlament a Malév-bizottság mandátumát. A márciusban felállított testület - a múlt héten fehér rózsát osztogató fideszes Varga István vezetésével - annak próbál utánajárni, miért ment csődbe a nemzeti légitársaság. Ez mostanáig nem sikerült, úgyhogy december 30-áig kér hosszabbítást Varga, és a kormánypárti többség hétfőn ezt bizonyára meg is szavazza. Vagyis a Malév-bizottságnak nem kell elölről kezdeni a munkát, habár az MSZP-s képviselők múlt héten meg voltak győződve erről.

A képviselők ezután a fideszes Lázár János javaslatainak módosítóiról szavaznak. Az egyik javaslat szerint elveszíti a mandátumát az az önkormányzati, illetve nemzetiségi önkormányzati képviselő, akit szándékos bűncselekmény miatt jogerősen szabadságvesztésre ítéltek, a másik kiemelt juttatást biztosítana az elhunyt kormányfő özvegyének. Ez utóbbi változás ebben a pillanatban kizárólag Antall Józsefnét érintené.

Ezután beindul a gombnyomogatási nagyüzem a gazdasági jellegű javaslatokról: először a 2013-as költségvetést megalapozó törvényekről lesz zárószavazás. Ez salátatörvény, amely olyan önkormányzati vagy honvédelmi részletszabályokon módosít, amelyek után már el lehet fogadni a jövő évi büdzsét. Ehhez az utolsó pillanatban benyújtottak egy zárószavazás előtti módosító indítványt, amely lehetővé teszi, hogy utólag módosítsák a költségvetés már elfogadott főszámait, ha azt egy nemzetközi szervezettel megkötött szerződés (tehát pédául egy IMF-hitelszerződés) megkívánná.

Ezután a gazdasági stabilitásáról szóló törvény módosításáról zárószavaznak. Ebben a törvénymódosításban pontosítanak a Költségvetési Tanács hatáskörére vonatkozó rendelkezéseken, illetve rögzítik például, hogy a büdzsének kell tartalmaznia azokat az árfolyamokat, amelyeket az adott év államadósságának számításakor figyelembe kell venni.

A HÉT LEGJEI

A leghosszab vita: Kedden tízórás időkeretben vitázhatnak a képviselők a választási eljárásól szóló javaslatról, amelyet múlt héten nyújtott be Lázár János és néhány képviselőtársa. A tervek szerint öt óra a kormánypértoké lesz, majdnem két-két óra jut az MSZP-nek és a Jobbiknak, bő egy óra az LMP-nek, míg a függetlenek 18 percet kapnak.

A legnagyobb hiányzó: Aki Gyurcsány Ferenccel szeretne kedden találkozni, ne a parlamentben keresse. A DK elnöke egyheti éhezés után kijelentette, a párt képviselői bojkottálják a választási eljárás parlamenti vitáját, és élőláncot szerveznek a szavazás napjára. Gyurcsány erre biztatta a többi ellenzéki pártot is, kevés sikerrel. A függetleneknek biztosított 18 percet valószínűleg jó szívvel kihasználja majd Szili Katalin vagy Ivády Gábor.

A legnagyobb pálfordulás: Az MSZP frakcióvezető-helyettese múlt vasárnap még azt mondta, csatlakoznak Gyurcsányhoz, és a szocialisták sem hajlandóak a parlamentben vitázni a választási regisztrációról. Egészen két napig tartották magukat ehhez, de kedden a frakció mégis úgy döntött, nem mondanak le a nekik járó 109 percről, inkább elmennek az ülésre. Vagyis a parlamenti jegyzőkönyvekből nem marad ki Mesterházy Attila, Molnár Zsolt vagy Lamperth Mónika álláspontja.

A legszámolgatósabb kérdés: Nem ritka, hogy ellenzéki képviselők számokkal próbálják sarokba szorítani a nemzetgazdasági minisztert. A szocialista Szekeres Imre valószínűleg minden eddigi csúcsot meg akar dönteni, interpellációjának címében öt számnév szerepel. A minisztert valószínűleg helyettesítő Cséfalvay Zoltánnak erre kell majd válaszolnia: "Ön szerint igazságos, hogy a 100 leggazdagabb adózó összesen 132 millió forint családi adókedvezményt vett igénybe 2011-ben, míg az alacsony keresetűek - javarészben a három-, illetve többgyermekesek - nem tudtak igénybe venni összesen 112 milliárd forintnyi kedvezményt?"

A legkiszámíthatóbb kérdés és válasz: Az MSZP-s Tukacs István az emberi erőforrások miniszterétől azt kérdezi: "Rombolás vagy építkezés?" Még nem tudjuk, hogy az egészségügyre, az oktatásra, esetleg a kultúrára vonatkozik-e a kérdés, de bátran fogadnánk arra, hogy ami Tukacs szerint rombolás, az a miniszter szerint építkezés.

A legnagyobb kommunistázás: A jobbikos Staudt Gábor a nemzeti fejlesztési minisztertől azt szeretné megtudni: "Hogyan lehet, hogy a vörös gyilkosokat dicsőítik, a magyar közéleti nagyjaink sírjait pedig elbontani készülnek a Fiumei Sírkertben?" Csalódnánk, ha a pár napja házi őrizetben lévő Biszku Béla neve nem hangzana el a kérdésben.



Kedden már nem a gyors szavazásoké, hanem a hosszadalmas vitáké lesz a főszerep. Először jön a részletes vita Navracsics Tibor alkotmánymódosításáról, amely amely 62-ről 65 évre növeli a bírák nyugdíjkorhatárát. Ezután tízórás időkeretben megkedződik az előzetes regisztrációról és egyéb választási szabályokról szóló vita.

A tervezet legvitatottabb pontja az előzetes választási regisztráció, amely négy évre szól majd, emellett ez a törvény rendelkezik arról is, hogy ajánlószelvények helyett ajánlóívek lesznek 2014-ben, és több jelöltet is ajánlhat egy-egy választó a saját körzetében. Szerdán kezdődik az új polgári törvénykönyv általános vitája, amelyet ötórásra terveznek. Ezt az Állami Számvevőszék 2011-es munkájáról szóló jelentés megtárgyalása követi.