Karcsúsodás vár a közszférára

Vágólapra másolva!
Év végére derülhet ki, hogy hány emberre lesz szükség a közszférában, és vizsgálják azt is, hogy a két-három év alatt nyugdíjba vonulók számát figyelembe véve elegendő-e a létszámcsökkentés - közölte Giró-Szász András. A kormányszóvivő is elmondta az IMF-tárgyalásokról: sem nyugdíj-, sem bérbefagyasztás nem jöhet szóba.
Vágólapra másolva!

Jelenleg is zajlik annak felmérése, hogy a közszféra egyes területeinek feladatai milyen létszámmal végezhetőek, pontosabb kép év végére alakulhat ki - mondta Giró-Szász András az M1 Ma Reggel című műsorában. A kormányszóvivő elképzelhetőnek nevezte, hogy egyes területeken összevonnak háttérintézményeket. Ugyanakkor hangsúlyozta: át kell tekinteni, hogy milyen létszámmal tartható fenn az oktatási, a közigazgatási, a nyugdíj-, az egészségügyi vagy az önkormányzati rendszer.

Giró-Szász András közölte azt is: Magyarország a GDP 49 százalékát költi e területek működtetésére, míg a környező országok csak mintegy 45 százalékát. A kormány célja, hogy a "hatalmas pufferrel rendelkező" közszolgálati gépezet működése leegyszerűsödjön - tette hozzá.

A kormányszóvivő a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában - szintén hétfő reggel - azt közölte: az alrendszereket a kormány úgy kívánja részben a saját lábukra állítani, hogy azok ne termeljenek több adósságot, valamint szolgáltatóbaráttá váljanak. Az optimális létszám kialakításánál figyelembe vennék a betöltetlen státusokat - mondta -, és azt is vizsgálják, hogy a két-három év alatt nyugdíjba vonulók száma elegendő-e a létszámcsökkentéshez.

"Sem nyugdíj-, sem bérbefagyasztás, sem a családi pótlék csökkentése nem jöhet szóba" - hangsúlyozta a kormányszóvivő az IMF-megállapodás esetleges következményeiről szólva. A racionalizálás kizárólag a bürokrácia átalakítására vagy az uniós pénzek hatékonyabb felhasználására vonatkozhat, valamint a gazdaság kifehérítésére - tette hozzá Giró-Szász András.

A szociális támogatási rendszer átalakításáról közölte: itt is csak az után születhet döntés, hogy áttekintették, ki, milyen támogatásban részesül. Kijelentette: a gyermekeknek, családoknak járó támogatások nem csökkenthetők.