Kezdődik a vörösiszapper

Vágólapra másolva!
A büntetőügynek 15 vádlottja van, az ügyész valamennyiükre végrehajtandó szabadságvesztés kiszabását indítványozta.
Vágólapra másolva!

Hétfőn kezdi tárgyalni a Veszprémi Törvényszék a vörösiszap-katasztrófa büntetőügyét. Az ügyészség a Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi (Mal) Zrt. ajkai telephelyén, a IX-es számú vörösiszap-tároló kazettájánál 2010 októberében bekövetkezett gátszakadás ügyében halált előidéző gondatlan közveszélyokozás vétsége, különösen nagy vagyoni hátrányt okozó közveszélyokozás bűntette, gondatlanságból elkövetett környezetkárosítás és természetkárosítás vétsége, továbbá a hulladékgazdálkodás rendje megsértésének bűntette miatt emelt vádat január közepén 15 terhelttel szemben. A nyomozást tavaly december végén zárták le.

Az ügyész a 91 oldalas vádiratban valamennyi vádlottra végrehajtandó szabadságvesztés kiszabását indítványozta. A vádirat szerint a Mal Zrt. egyes munkavállalói üzemeltetési, ellenőrzési, intézkedési mulasztásaik folytán felelősek a közveszély előidézéséért és annak következményeiért.

A vádlottak a katasztrófa idején valamennyien az ajkai timföldgyár vezetői vagy alkalmazottai voltak, a tizenöt vádlott között van a cég több jelenlegi és egykori vezetője - az elsőrendű vádlott B. Zoltán vezérigazgató -, továbbá egy gátőr is. A büntetőper a bíróság által előre meghatározott idei menetrend szerint zajlik, az első tárgyalássorozat szeptember 28-ig tart, majd október 15-től 19-ig folytatódik. Az ügyet előkészítő június végi zárt ülésen Szabó Gyöngyi tanácsvezető bíró bejelentette, hogy védői helyettesítést nem fogad el a tizenöt vádlott közötti érdekellentét miatt, így mind a 15 vádlottat más ügyvéd képviseli.

A Mal Zrt. Ajka melletti tározójából 2010. október 4-én kiömlő vörösiszap három települést öntött el: Kolontárt, Devecsert és Somlóvásárhelyet. A katasztrófa következtében tíz ember meghalt - a vádirat nyolc ember halálát köti össze közvetlenül a vörösiszapömléssel -, több mint kétszázan megsérültek, több száz ház lakhatatlanná vált.

Cikkeinket a vörösiszap-katasztrófáról itt olvashatja.