Pluszpénzt szavaztak meg a kormányfők özvegyeinek

Vágólapra másolva!
Kiemelt juttatást szavazott meg a parlament a hivatali idő alatt elhunyt kormány- és államfők özvegyeinek. A javaslatot Lázár János terjesztette be, és jelenleg csak Antall Józsefnére vonatkozik.
Vágólapra másolva!

Kiemelt juttatás jár a jövőben a hivatali ideje alatt elhunyt kormányfő özvegyének. A parlament hétfőn 247 kormánypárti igen szavazattal, 91 ellenében fogadta el Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető fideszes államtitkár erről szóló javaslatát.

A jogszabály gondoskodik arról, hogy a miniszterelnök halála esetén a havi kormányfői illetményt - ami jelenleg nagyjából másfél millió forint - az elhunyt nyugdíjaként vegyék figyelembe a hozzátartozói nyugellátás meghatározásakor. A politikus indoklása szerint az előterjesztés ezzel méltányos - méltó életfeltételeket és a közéleti részvételt is lehetővé tévő - juttatást biztosít az elhunyt kormányfő hozzátartozójának.

Az előterjesztés e jogosultságot a hivatali ideje alatt elhunyt miniszterelnök özvegyének adja meg, és kiterjeszti a rendszerváltás utáni kormányfők özvegyeire is. A változás így Antall Józsefnét, az első szabadon választott kormány 1993 decemberében elhunyt vezetőjének özvegyét érinti.

Az államfők özvegyei is jól járnak

Lázár János javaslatára az Országgyűlés változtatott a köztársasági elnök javadalmazásáról szóló sarkalatos törvényen is, amely eddig csak azt mondta ki, hogy az államfő halála esetén a házas- vagy élettársát (ennek hiányában örököseit) az elnök hathavi tiszteletdíjának megfelelő juttatás illeti meg. Ezt most kiegészítették a kormányfőknél is bevezetett szabállyal, vagyis azzal, hogy a hivatalban lévő államfő halálakor tiszteletdíját a hozzátartozói nyugellátás megállapításakor öregségi nyugdíjként veszik figyelembe.

E speciális szabályt a törvény jelenleg is tartalmazza, de csak a - mandátumuk lejárta után is a másfél millió forintos államfői tiszteletdíjra jogosult - korábbi köztársasági elnököknél. E rendelkezést terjesztette ki a parlament arra az esetre, ha a hivatalban lévő köztársasági elnök veszti életét. A törvényjavaslat arra is kitér, hogy az így megállapított hozzátartozói nyugellátások fedezetét a központi költségvetés megtéríti a Nyugdíjbiztosítási Alapnak.