Vágólapra másolva!
Minél magasabb az emberek végzettsége, annál ritkábban gyújtanak rá az ÁNTSZ felmérése szerint. Általában a dohányosok is egyetértenek azzal, hogy egyre kevesebb helyen szabad rágyújtani.
Vágólapra másolva!

Magyarországon 2000 óta folyamatosan csökken a dohányzó férfiak száma, a nők körében azonban gyakorlatilag változatlan a dohányosok aránya - derült ki az ÁNTSZ keddi közleménye szerint.

A kutatás szerint az iskolai végzettséggel meredeken csökken a napi rendszerességgel dohányzó férfiak aránya. A legfeljebb 8 általánost végzett férfiak 45 százaléka dohányzik naponta, míg ez az arány a legfeljebb érettségiig jutó férfiaknál 32 százalék, az ennél magasabb végzettségűeknél 20 százalék. A nők között a középiskolát végzettek gyújtanak rá naponta a legnagyobb arányban. Legfeljebb 8 általánost végzettek: 22 százalék; a legfeljebb érettségizettek: 26 százalék; érettséginél magasabb végzettségűek: 18 százalék.

Az elszívott cigaretták száma közel 8 százalékkal csökkent 2009 óta. A gyári és sodort cigaretták aránya jelentősen megváltozott: 2012-ben a sodort cigaretták száma majdnem a duplájára növekedett, elérte az elszívott cigaretták mennyiségének egyharmadát.

A dohányzás korlátozását az egészségügyi, közoktatási és más közintézményekben valamint játszótereken a dohányzók és nem dohányzók egyaránt támogatják. A nemdohányzók többsége (61 százaléka) egyetért azzal, hogy a bárokban, kocsmákban tiltják a dohányzást, sőt, a dohányosok negyede is így véli. Az éttermekre, közlekedési eszközökre és munkahelyekre vonatkozó tiltást a nemdohányzók 80 százaléka, a dohányosok fele támogatja.