A pályáztató rokona kapta a földeket

Vágólapra másolva!
A Nemzeti Földalapkezelő Szervezet elnökhelyettesének az unokaöccse nyert két pályázaton is Fejér megyében - írja a Blikk. A hivatal szerint az eljárás törvényes és szabályos volt.
Vágólapra másolva!

Két pályázaton is nyert Fejér megyében a pályázatkiíró szerv, a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet (NFA) elnökhelyettesének, Nagy Jánosnak az unokaöccse, Nagy Péter - írja a Blikk. Az unokaöcsöt pályázati győztesnek kikiáltó hirdetményeket ezúttal maga a nagybácsi írta alá az NFA nevében. A Blikk forrásai szerint Nagy Péter elővigyázatlan volt: felvágott befolyásos kapcsolatával, és azt is előre megmondta, hogy ő fog nyerni.

A lap azt írja, hogy az unokaöcs még a Margitszigetnél is nagyobb kiváló minőségű szántóföldekhez jutott hozzá, összesen 115 hektáros birtoka lett Kálozon és Sárszentágotán, pedig számos helyi családi gazdálkodó pályázott ezekre a területekre.

A Blikk kérdésére, hogy Nagy János nem érzi-e szerencsétlen dolognak, hogy az unokaöccse nyert az általuk kiírt földpályázatokon, illetve próbálta-e lebeszélni a pályázásról, az elnökhelyettes hivatala azt válaszolta, hogy az eljárás törvényes és szabályos volt, és mivel a pályázati kiírás valóban nem tartalmaz semmiféle összeférhetetlenséget, ezek alapján nyugodtan pályázhatnak a Nemzeti Földalapkezelő vezetőinek hozzátartozói is.

Ángyán József volt államtitkár legfrissebb, Baranya, Borsod és Fejér megyére kiterjedő vizsgálata megállapította, hogy az állami földhaszonbérleti szerződéseken száz hektárnál nagyobb földterületet a pályázók 21,2 százaléka nyert, övék lett a földek 81,7 százaléka. A politikusnak a földbérleti pályázatok visszásságairól rendszeresen beszámoló kielegyenafold.hu portrálon megjelent beszámolója szerint az egybefüggő nagyobb területek, több száz hektáros birtokok legnagyobb része "néhány Fidesz-közelinek mondott érdekeltséghez került".