Egyelőre még igazgató a pofozkodó tanár

Vágólapra másolva!
Az enyhítő körülmények miatt kapott pénzbüntetést az a kaposvári iskolaigazgató, aki tavaly májusban megpofozott egy diáklányt. Az 56 éves pedagógus nem marad a posztján, de tanárként valószínűleg tovább taníthat az iskolában.
Vágólapra másolva!

Egyelőre még mindig igazgató a kaposvári Berzsenyi Dániel Általános Iskola vezetője, akit hétfőn garázdaság és könnyű testi sértés vétsége miatt bűnösnek mondott ki és jogerősen 240 ezer forint pénzbüntetésre ítélt a Kaposvári Törvényszék. Az 56 éves iskolaigazgató az [origo]-nak szűkszavúan annyit mondott, hogy a posztján nem maradhat, de tanárként valószínűleg tovább taníthat az intézményben. Erről azonban hivatalos döntés még nem született, és őt sem értesítették még hivatalosan.

Az igazgató tavaly májusban megpofozott egy nyolcadik osztályos diáklányt az iskola folyosóján, amiért visszabeszélt neki. A pedagógus egy eldobott almacsutka miatt kérdezte egyre indulatosabban a tanulóktól, hogy ki dobta el, és egyúttal felszólította őket, hogy vegyék fel. Az ügy sértettje - mondván, ha senki nem szedi össze, akkor majd ő megteszi - felvette az almacsutkát, közben az igazgató kérdésére felelve azt mondta: "Maga is itt volt, és maga sem látta." Az igazgató ekkor a hajánál fogva visszarántotta a tanulót, és felpofozta. Látva, hogy a lánynak az ütésektől vérzik az orra és a szája, az igazgató közölte: megérdemelte, amit kapott, legközelebb nem fog visszabeszélni. A lánynak nyolc napon beül gyógyuló sérülései voltak.

Garázdaságért akár két év börtönbüntetés is kiszabható. A Kaposvári Törvényszék tájékoztatása szerint az igazgatót azért ítélték pénzbüntetésre, mert figyelembe vették az enyhítő körülményeket: a 32 éve a pályán lévő pedagógus ellen korábban nem folyt büntetőeljárás, és nem is volt a mostanihoz hasonló ügye, továbbá kiváló minősítésekkel rendelkező tanár. Az eljárásból ugyanakkor kiderült, hogy a sértett problémás diáknak számított, és többször is fegyelmezték már.

A lány társai korábbi meghallgatásukkor az igazgató ellen vallottak, mellette tanúskodott viszont az iskola egyik tanára, ő azonban csak később ért a helyszínre.