Lázár: Magyarországon nincs terrorveszély

Vágólapra másolva!
Nem fogják a közeljövőben módosítani a nemzetbiztonsági törvényt Lázár János szerint, az államtitkár úgy véli, Magyarországnak nem kell félni semmilyen külső támadástól, és ezen az azeri baltás gyilkos kiadatása sem változtat.
Vágólapra másolva!

Magyarország az Európai Unió biztonságos országai közé tartozik, nincs kitéve terrorveszélynek, nem fenyegeti az állampolgárokat külföldről érdemi veszély - mondta Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető államtitkár az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottsága előtt kedden.

Az Információs Hivatalt (IH), azaz a polgári hírszerző szolgálatot szeptembertől felügyelő államtitkár testületi meghallgatásán arról beszélt, a szervezetet soha nem érte az a vád, hogy politikai megrendeléseket teljesített volna, az IH az elmúlt 22 évben távol tudta magát tartani a "politikai cselszövések világától".

Közölte azt is, hogy szerinte a nemzetbiztonsági törvény módosításának nem jött el az ideje, az erre való törekvések legitimek ugyan, de nem kiforrottak. Fontosnak tartja ugyanakkor a belső ellenőrzés megerősítését - jelezte Lázár János.

Elmondta azt is, az IH kiemelt feladatai között szerepel az ország energiabiztonságára való különleges odafigyelés. Ezzel összefüggésben Magyarország egyik legsúlyosabb kérdésének mondta, hogy 2015-ben lejár az ország gázbeszerzési szerződése.

Nem jelent kockázatot a baltás kiadatása

Képviselői kérdésekre kitért az azeri kiadatási ügyre, illetve annak visszhangjára is. Megismételte a kormány korábbi álláspontját, és utalt arra is, hogy a 2004-ben történt brutális gyilkosság óta a mindenkori azeri kormány folyamatosan kérte Magyarországtól az azeri katona kiadatását, így a jelenlegi kormánytól is. Lázár János szerint az azeri kiadatásról hozott döntés egyetlen magyar állampolgár számára sem jelentett valós biztonsági kockázatot.

Lázár János kitért arra is, hogy Orbán Viktor miniszterelnök szerdán Grúziába utazik, ahol 300 ezer örmény él. Az államtitkár úgy vélte: kiderül, hogy a kormányfői látogatást az örmény közösség hogyan "reagálja le".

Harangozó Tamás (MSZP) szerint Lázár János szavai világossá tették egyebek mellett azt, hogy minden egyes biztonsági és diplomáciai kockázat világos és egyértelmű volt minden kormánytag előtt, és ennek tudatában született meg a döntés. A kérdés szerinte már csak az, hogy mit kapott ezért cserébe Orbán Viktor, de szerinte ez előbb-utóbb úgyis kiderül.