Vágólapra másolva!
A Világgazdaság szerint a gyógyszerkivonások azt jelzik, hogy a hazai nyomott árak miatt a gyártóknak nem éri meg sok termék magyarországi forgalmazása. A támogatásból kivont szerek között vannak daganatos, immunhiányos és szív-érrendszeri betegek gyógyszerei is.
Vágólapra másolva!

Csak az idén már majdnem másfélszáz gyógyszert vontak ki Magyarországon a társadalombiztosítási támogatásból a gyártók, miközben csaknem öt hónapja egyetlen új gyógyszer sem kapott támogatást, pedig több mint két tucat vár jelenleg is erre - írja a Világgazdaság.

Jóllehet a kivont termékekbe ugyanannak a készítménynek az eltérő hatáserősségű és kiszerelésű formáját is beleszámolták, és a 3896 finanszírozott termékből csak 148-ról van szó, a végeredmény az, hogy ennyivel kevesebb orvosságot válthatnak ki receptre a betegek.

Az Országos Egészségbiztosítási Pénztárnál a lapot úgy tájékoztatták, hogy a legtöbb tb-támogatott készítmény az idegrendszerre ható, a fertőzés elleni orvosságok, valamint a tápcsatorna gyógyszerei közül szűnt meg. A támogatásból kivont szerek között vannak daganatos, immunhiányos és szív-érrendszeri betegek gyógyszerei is.

A lap szerint a gyógyszerkivonások megerősítik azokat a korábbi jelzéseket, melyek szerint a hazai nyomott árak miatt a gyártóknak nem éri meg sok termék magyarországi forgalmazása. Az elmúlt időben folyamatosan és radikálisan csökken a gyógyszerek támogatására fordítható keret, reálértéken 2014-ben fele akkora lesz a gyógyszerkassza, mint 1994-ben volt. Emiatt a gyártók olyan árversenyre kényszerülnek, ami nemcsak a jövedelmezőségüket veszélyezteti, de egy-egy terméknél veszteségbe is átcsaphat - írta a Világgazdaság.