Egészségügyi szűréssel zárkóztatják fel a romákat

A kormány és az Országos Roma Önkormányzat között létrejött keretmegállapodásban 150 ezer roma egészségügyi szűrését tűzték ki célul - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának társadalmi felzárkózásért felelős államtitkársága.

Az államtitkárság szerdán workshopot tartott, amelyen az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ), az Egészségügyi Világszervezet (WHO), az Országos Egészségfejlesztési Intézet, valamint a Türr István Képző és Kutató Intézet képviselője is részt vett.

A rendezvényen Páva Hanna, egészségügyi koordinációért és EU-ügyekért felelős helyettes államtitkár azt mondta: a hátrányos helyzetűek egészségi állapotának javítása érdekében jövőre célzott programokat indítanak.

Langerné Victor Katalin, a társadalmi felzárkózásért felelős helyettes államtitkár kifejtette, hogy a felzárkózás terén komplex szemléletre van szükség, a felzárkózás minden területe összefügg az egészségmegőrzés fontosságával, és a sikeres felzárkózáshoz a hátrányos helyzetűek egészségi állapotát is javítani kell. Ehhez a betegségek felismerése, gyógyítása mellett a megelőzés és a szemléletformálás is elengedhetetlen - olvasható a közleményben.