Börtönt kapott a csökölyi uzsorás

Vágólapra másolva!
A falujából is kitiltották azt a csökölyi férfit, akit uzsora-bűncselekmény miatt ítélt börtönre szerdán a kaposvári bíróság. A férfi az ítélet szerint százszázalékos kamatra adott kölcsön a falusiaknak, és ezzel több százezer forint haszonra tett szert. Az ítélet nem jogerős, a bűncselekményt tagadó vádlott fellebbezett.
Vágólapra másolva!

Egy év nyolc hónap börtönre ítélték azt a 44 éves csökölyi uzsorást, aki különböző összegű kölcsönöket adott a hozzá forduló helybelieknek, majd a következő hónapban annak kétszeresét kérte vissza. A Kaposvári Városi Bíróság a börtönbüntetés mellett két évre ki is tiltotta a faluból a férfit, és 857 ezer forint vagyoni kár megtérítésére kötelezte.

Az ügyészség hat károsult sérelmére elkövetett uzsora-bűncselekménnyel vádolta meg O. Ferencet, aki 2009 és 2011 között a kétezer és húszezer forint közötti kölcsönöket adott, és azokra 100 százalékos kamatot számolt fel. A vád szerint a férfi ezzel adósait "nélkülözésbe taszította".

A korábban tíz hónapig előzetes letartóztatásban lévő vádlott a bíróságon tagadta, hogy pénzt adott volna kölcsön, és azt is, hogy a helybelieknek hitelre eladott élelmiszerekre és italokra kétszeres felárat számított fel. A vád szerint O. Ferenc krumplit, hagymát, tyúkot, bort is árult hitelbe, és annak is kétszeresen követelte vissza az árát.

A vádlott azt mondta, hogy az irigyei jelentették fel, mert bár ő is szociális segélyből élt, de nem szórta el a pénzt, mint mások. A vádhatóság szerint azonban ennek ellentmondanak a sértetti vallomások, és az is, hogy a rendőrök a vádlottnál tartott házkutatáskor találtak egy noteszt, benne egy listát az adósokról, a kölcsönökről és az eladott árukról. Az abban szereplő összegek a sértetteket igazolják.

Korábban a bíró kérdésére a meghallgatott tanúk egyike azt mondta: nem könnyebb, hanem nehezebb lett az életük az uzsorás letartóztatása után, mert most nincs kitől kölcsönkérni, és már segélyt sem kapnak.

A bíróság szerdai ítélete egyelőre nem jogerős. Az ügyész három nap gondolkodási időt kért, a vádlott és védője elsődlegesen felmentésért, másodlagosan enyhítésért fellebbezett. Az ügyben jogerős határozatot a Kaposvári Törvényszék hoz.