Vágólapra másolva!
A volt terézvárosi polgármester szerdán hajnalban hunyt el, a hírt az MSZP sajtóosztálya megerősítette.
Vágólapra másolva!

Elhunyt Verók István szocialista politikus szerda hajnalban - értesült a Népszava. Terézváros korábbi polgármestere 62 éves volt. A hírt az MSZP sajtóosztálya megerősítette az MTI-nek. Az MSZP közleménye szerint a politikus váratlan halálát egy rövid lefolyású betegség okozta.

Verók István az MSZP honlapján olvasható életrajza szerint 1981-ben szerzett főiskolai diplomát könyvtár-pedagógia szakon. 1989-től kezdve a kereskedelemben és az építőiparban dolgozott. Verók 1993-tól a Terézvárosi Önkormányzat gazdasági társaságánál, az Oktogon Kft.-nél volt vállalkozási igazgató, majd ügyvezető igazgató. 1999 és 2001 között az Erzsébetvárosi Vagyonkezelő Rt. Igazgatóságának tagja, majd vezérigazgató-helyettese. 2002-ben, majd 2006-ban a VI. kerület polgármesterévé választották az MSZP és az SZDSZ támogatásával.

A terézvárosi ingatlanügyben hűtlen kezeléssel vádolták meg

Verók István mellett még húsz személyt gyanúsítottak meg a terézvárosi ingatlanügyben, amelyben augusztus végén zárult le az iratismertetés. A volt szocialista polgármestert, valamint Terézváros több korábbi képviselőjét, köztük Fürst György MSZP-s és Rabin László SZDSZ-es alpolgármestert különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezeléssel gyanúsították meg.

A nyomozati iratok szerint a gyanúsítottak 2002 és 2006 között összesen 2,3 milliárd forintos vagyoni hátrányt okoztak az Andrássy út 3. szám alatti épület és csaknem kéthektárnyi tetőtér eladásával, illetve az Andrássy út 8. és 52. szám alatti paloták elcserélésével. Az előbbi ügyben polgári peres eljárásban a Fővárosi Törvényszék már nem jogerősen kimondta: százmilliós nagyságrenddel csorbította az önkormányzat érdekét a műemléki ingatlan pályáztatás nélküli, jogsértő eladása.

Korábban Verókot egy Andrássy úti önkormányzati ingatlan 2004-es eladása kapcsán hűtlen kezelés miatt vádolták meg. Az ügyészség szerint 128 millió forint vagyoni hátrányt okozott Terézvárosnak az Andrássy út 47. számú ingatlan adásvételi szerződésének aláírásával a volt polgármester. Az ügyben a politikus tagadta a bűnösségét.

Verók a tavaly decemberi tárgyaláson azt mondta, hogy sajnálatos mérföldkő a magyar igazságszolgáltatás történetében, hogy a kollektív bűnösség elvét próbálják alkalmazni képviselőkre a leadott szavazataik miatt, miután az ügyben a képviselő-testület minden tagját és az aljegyzőt is megvádolták.