Kiakadt a bécsi nagykövet a Magyarországot kritizáló film miatt

Vágólapra másolva!
Az osztrák közszolgálati tévén szerda este vetítettek egy Magyarországről szóló dokumentumfilmet, amelyben a bécsi nagykövet szerint kizárólag a magyar kormány ellenfelei jutottak szóhoz. A diplomata ezért tiltakozó levelet írt az ORF főigazgatójának.
Vágólapra másolva!

Levélben tiltakozott Magyarország bécsi nagykövete az osztrák közszolgálati televízió (ORF) főigazgatójánál az ORF-en szerda késő este sugárzott, Magyarországról szóló dokumentumfilm miatt. Szalay-Bobrovniczky Vince pénteken tájékoztatta az MTI-t a levélről, amelyet Alexander Wrabetznek, az ORF főigazgatójának küldött.

A nagykövet tiltakozását az osztrák közszolgálati televízióban sugárzott, Nemzeti álmok - Magyarország búcsúja Európától? című dokumentumfilm váltotta ki. A diplomata szerint ugyanis a filmben szinte kizárólag a magyar kormány ellenfelei jutottak szóhoz, és ezzel az osztrák közönséget egyoldalúan és igazságtalanul tájékoztatták Magyarország helyzetéről.

A nagykövet panaszlevelében hivatkozott az ORF-ről szóló osztrák törvényre, amely előírja, hogy a közéletben meglévő vélemények sokaságát az osztrák közszolgálati adó köteles az objektivitás alapelvének megőrzésével visszaadni. A nagykövet szerint az ORF elmulasztotta ezt a kötelességét.

Szalay-Bobrovniczky Vince közölte: az elmúlt két évben nem ez az első alkalom, hogy vitába keveredik az ORF-fel, de a mostani eset minden korábbi filmnél, tudósításnál nagyobb elutasító visszhangot váltott ki. A nagykövet szerint sok felháborodott magyar és osztrák juttatta el levelét a bécsi magyar külképviseletre, és az ausztriai magyar közösség több szervezete is megütközéssel fogadta az "egyoldalú alkotást".

Paul Lendvai és Andrea Morgenthaler dokumentumfilmjét szerda késő este mutatta az ORF, utána pedig vitaműsort sugárzott, amelyben Prőhle Gergely helyettes külügyminisztériumi államtitkár, Ungváry Rudolf író, Váradi Júlia újságíró, a Klubrádió műsorvezetője, Stephan Ottrubay, az Esterházy hercegek hagyatékát kezelő alapítványok vezetője és Hans Kaiser, a Német Kereszténydemokrata Unió (CDU) volt politikusa, a Konrad Adenauer Alapítvány korábbi budapesti vezetője szólalt meg.