Megint összejön Orbán és Fico

Vágólapra másolva!
Közösen nyitja meg a jövő héten Pilisszentkereszten a Pilisi Szlovákok Központját Orbán Viktor magyar és Robert Fico szlovák miniszterelnök. A kultúrház miatt nyár elején még vita volt a magyar és a szlovák kormány között, mert a magyar kormány kevesebb támogatást adott a központhoz, mint a szlovákok.
Vágólapra másolva!

Orbán Viktor magyar és Robert Fico szlovák miniszterelnök jövő kedden Pilisszentkereszten találkozik, ahol együtt adják át a Pilisi Szlovákok Központját. A kormányfők ez alkalomból kétoldalú megbeszélést is folytatnak, és a tervek szerint közös nyilatkozatot is aláírnak - erősítette meg Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.

Az oslovma.hu független magyarországi szlovák portál számolt be saját értesüléseire hivatkozva arról, hogy a két miniszterelnök október 2-án Pilisszentkereszten ünnepélyes keretek között együtt adja át a Pilisi Szlovákok Központját, majd hivatalos kétoldalú tárgyalást folytatnak, és közös nyilatkozatot is aláírnak.

A pilisszentkereszti szlovák kultúrház miatt a nyár elején nézeteltérés alakult ki a szlovák és a magyar kormány között. A két kormány azért zördült össze, mert bár korábban megegyeztek, hogy azonos összegekkel támogatják a magyarországi szlovák kulturális intézményt, a forint romló árfolyama miatt a magyar támogatás kevesebbet ér, mint az euróban nyújtott szlovák összeg. Májusban még úgy tervezték, hogy a kultúrházat nyáron meg fogják nyitni.

A magyar és a szlovák kormányfő április 26-án, Varsóban találkozott Robert Fico hivatalba lépése után először egy félórás megbeszélésre. A két miniszterelnök legutóbb Pozsonyban, július 20-án nem hivatalos találkozón váltott szót egymással, amikor együtt nézték meg a Slovan Bratislava-Videoton FC Európa Liga-selejtező mérkőzést. A SITA szlovák hírügynökség akkori beszámolója szerint főleg a futballról beszélgettek. "A találkozó igazolta, hogy a szlovák-magyar kapcsolatok minősége lehetne teljesen más, mint amilyen eddig volt. A jövőre kell koncentrálni, nem a múltra. Mindkét országnak hasznára válik, ha a Szlovákiát és Magyarországot érintő közös tervekről beszélünk" - mondta akkor a szlovák miniszterelnök.