Sportosabb Magyarországot akar Orbán

Vágólapra másolva!
Megnégyszerezné az aktív magyar sportolók számát Orbán Viktor. A kormányfő szerint Risztov Éva olyan olimpiai győzelmet aratott, amilyet még soha nem láttunk.
Vágólapra másolva!

A kormány célja, hogy öt éven belül a mai 9 százalékról 20 százalékra, tíz éven belül pedig 30-35 százalékra emelje az aktívan, hetente legalább kétszer fél órát sportoló magyarok számát - mondta pénteken Orbán Viktor miniszterelnök a Budafoki Munkás Testedző Egyesület (BMTE) megalakulásának századik évfordulója alkalmából tartott rendezvényen.

Hozzátette, azt szeretnék, hogy a fiatalok és az egész magyar társadalom többet mozogjon, rendszeresebben sportoljon. Mint mondta, ezen cél elérésének kiemelten fontos lépése volt a mindennapos testnevelés bevezetése az iskolákban idén szeptembertől. A gyerekeknek óriási szüksége van testmozgására, mivel a felmérések szerint hazánk az EU négy legkevesebbet sportoló nemzete között van, a fiataloknak pedig mindössze 38 százaléka végez rendszeres testmozgást - fejtette ki Orbán Viktor, aki szerint ezen mindenféleképpen változtatni kell, amiben szerinte a BMTE-hez hasonló sportegyesületek lehetnek a legfőbb szövetségesei a kormánynak.

Orbán Viktor azt is elmondta, hogy miközben egész Európában súlyos gazdasági válság van, addig "Magyarországon arról szólnak a hírek, hogy olimpikonjainkat tisztességesen elismerjük, bevezetjük a mindennapos testnevelést, létesítményeket építünk, és sportot támogató új adórendszert vezetünk be".

A Orbán Viktor beszédében hosszasan méltatta a budafoki sportegyesületet, mint mondta, a kisebbek iránt érzett tisztelet hozta a rendezvényre, hiszen szerinte a kisebb egyesületek tartják vállukon az egész magyar sportot. "Kicsik nélkül, szertárosok nélkül, intézők nélkül, takarítók nélkül, vagy a szerelést mosó asszonyok nélkül nincsenek magyar olimpiai bajnokok" - fogalmazott. Elmondta, a BMTE sporttelepén száz év és a magyar sport aranykora tekint ránk vissza, itt játszott ugyanis például Zakariás József, az aranycsapat tagja, Mezey György korábbi labdarúgó szövetségi kapitány, és itt kezdte pályafutását az 1955-ben Európa-bajnok Simon János kosárlabdázó is. A miniszterelnök beszéde elején külön köszöntötte az ünnepségen szintén megjelent Risztov Éva olimpiai bajnok hosszútávúszót, akiről azt mondta, Londonban olyat győzelmet aratott, amilyet "soha életünkben nem láttunk még".