Gyurcsány: Orbán putyinista

Vágólapra másolva!
Orbán Viktor putyinista, az állam teljhatalmában hisz, és nem szereti az egyéni kezdeményezéseket - mondta a kormányfőről Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök egy osztrák lapnak adott interjújában, amelyben lehetségesnek nevezte, hogy a baloldali ellenzék 2014-ben legyőzze a Fideszt.
Vágólapra másolva!

Magyarország azért van nehéz helyzetben, mert a külföldi befektetők "messziről elkerülik" az országot, másrészt drámaian csökken a belföldi fogyasztás - nyilatkozta az osztrák Die Presse című lapnak Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök, a Demokratikus Koalíció vezetője.

"A gazdaság alapvető gondja az, hogy Orbán Viktor egyszerűen nem hisz az egyéni kezdeményezésben" - mondta. Hozzátette, hogy a miniszterelnököt "putyinistának" tartja, aki "kizárólag az állam teljhatalmában hisz". Gyurcsány egyetértett a riporter azon megjegyzésével, hogy a válság kezelésére a baloldalnak sincs jelenleg készen "hatásos receptje", ahogy Európában máshol sem. A magyar kormány gazdaságpolitikájáról kijelentette, hogy azzal semmiben sem ért egyet. "Nyilvánvaló, hogy az ország zsákutcában van" - fogalmazott.

Még nagyok az ellentétek

Gyurcsány szerint Orbán Viktor erős támogatottságának magyarázata abban rejlik, hogy magyar a társadalom "félig feudális" társadalom, "teljes egészében állam- és felsőbbséghívő". Nézete szerint a kormányfő Kádár rendszeréhez hasonló megegyezést kötött a társadalommal, amelyben az utóbbi a jólét érdekében lemond a szabadságról. A magyarországi jobboldal és a baloldal között egy közös pont sincs jelenleg, még alapkérdésekben sem - mondta. "Az ellentmondások ma áthidalhatatlanok" - fogalmazott Gyurcsány, és hozzátette, addig nem lehet a párbeszédnek alapja, "amíg a jobboldal autoriter és antidemokratikus politikát folytat.

A politikus úgy vélte, a baloldali ellenzék le tudja győzni a 2014-es választásokon a Fideszt, ha szövetséget alkot, a közvélemény-kutatások szerint a DK, a Magyar Szocialista Párt (MSZP) és a Lehet Más a Politika (LMP) támogatottsága együttesen jelenleg is több, mint a Fideszé. A szövetségkötés esélyét jelenleg 40 százalékra becsülte. "Még túl nagyok az ellentétek" - tette hozzá. Gyurcsány azt is elmondta, hogy a "Gyurcsány-ellenes" pártként alakult LMP összekeveri az ő miniszterelnöksége alatti demokratikus vitákat a jelenlegi kormány leváltásának szükségességével. Az MSZP élén Gyurcsány Ferenc szerint egy olyan fiatal politikus áll, aki "valahányszor reggel a tükörbe néz, a miniszterelnököt látja benne". Mint mondta, Bajnai Gordont azért hozta szóba egy ellenzéki szövetség lehetséges vezetőjeként, mert tehetségesnek, a választók szemében rokonszenvesnek tartja, és pártonkívüli. "De ezt neki is feltétlenül akarnia kell. Még nem jutott el erre a pontra" - fogalmazott a Die Pressének adott interjúban.