A vagányokat és a nyugodtakat méltatta Orbán Lakitelek évfordulóján

Vágólapra másolva!
A lakiteleki találkozó 25. évfordulójára megrendezett ünnepségen Orbán Viktor miniszterelnök is méltatta a rendszerváltást elősegítő értelmiségieket. Orbán szerint a legnagyobb érdemük az volt, hogy nem hagyták eltéríteni magukat céljaiktól, ahogyan most a kormány sem törődik bele abba, hogy mások dirigáljanak neki. Orbán szerint a lakitelkiek nyugodtak, az ifjú fideszesek pedig vagányok voltak, de az évek során kiderült, hogy egy tőről fakadnak.
Vágólapra másolva!

Orbán Viktor szerint történelmi érdeme a negyedszázaddal korábban Lakiteleken megrendezett találkozó résztvevőinek, hogy nem engedték magukat lebeszélni céljaikról. A miniszterelnök erről szombaton, a lakiteleki találkozó 25 éves évfordulója alkalmából rendezett ünnepségen beszélt.

A miniszterelnök azt mondta, hogy 25 évvel a találkozó után még mindig nagyon sokan "akarnak rávenni bennünket, hogy törődjünk bele, hogy mások mondják meg nekünk, kik vagyunk, és miként éljünk". A sátorverők történelmi érdeme éppen az, hogy nem engedték, hogy lebeszéljék őket a céljaikról - mondta, hozzátéve, hogy a "lebeszélés kultúrája" ma is él és virul, és "ha a lebeszélőkre hallgatunk, ma is sötét fellegek árnyékolják be a jövőnket."

Forrás: MTI/Ujvári Sándor
Balogh Zoltán, Orbán Viktor és Lezsák Sándor Lakitelken

Orbán Viktor a Lakiteleki Népfőiskola Kölcsey Házában, több száz résztvevő előtt arról beszélt, hogy az Európát sújtó válság történelmi léptékű átrendeződéssel jár együtt. A miniszterelnök szerint azok, akik alkalmazkodást és alázatosságot hirdetnek, egy új korszak kérdéseit változatlanul egy régi korszak megoldásaival próbálják megválaszolni.

Ahhoz, hogy a történelem elszenvedőiből a történelem alakítói legyünk, kezünkbe kell venni a saját sorsunk alakítását; ez volt a sátorverők politikai életszabálya, és ez a ma küzdők számára is érvényes igazság - fogalmazott Orbán Viktor.

Forrás: MTI/Ujvari Sándor
Orbán vagánynak tartotta magát

"Mi vagányok voltunk"

Orbán szerint 25 éve nagyon sokan hitték azt, hogy a fiatal demokraták és a magyar demokraták útjai elágaznak. Ezzel szemben - idézte fel - a lakiteleki találkozóval egy időben volt az első szakkollégiumok országos találkozója Szarvason. Lakitelek nélkül nincs MDF, a szakkollégiumok nélkül nincs Fidesz - mondta, hozzátéve, hogy a fiatal demokratákat az antikommunizmus eszméje kötötte össze, a lakitelekieket pedig a nemzeti gondolat.

"Mi vagányok voltunk, a lakitelekiek a cselekvő nyugalom szellemében éltek és keresték a választ a kérdésekre" - fogalmazott, megjegyezve: akkor még csak a legbölcsebbek gondolták, hogy "ugyanannak a fának a két ágáról van szó". Orbán Viktor azt mondta, a lakiteleki sátrat mindenki magáénak érezheti, aki "szembeszállt a lebeszélés kultúrájával 1987-ben, a későbbi időkben, sőt mind a mai napig".

Forrás: MTI/Ujvári Sándor
Lezsák sátra ma már történelem

Lezsák nem ünnepelni jött

Orbán után beszédet mondott Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke, a negyedszázaddal korábbi találkozó egyik szervezője és házigazdája is. Ő arról beszélt, hogy 25 éve egy olyan napot élhettek meg, amelyen nemcsak a rendszert kritizálták, hanem a rendszerváltást is felgyorsították. "Nem ünnepelni jöttünk össze, hanem emlékezni" - mondta. A Demokrata Fórum egyik alapítója szerint a mai Magyarország előképe megjelent a lakiteleki nyilatkozatban és kiteljesedett a hatályos alaptörvényben.

Huszonöt éve, 1987. szeptember 27-én 181 értelmiségi találkozott a Lezsák Sándor portáján felállított sátorban. A találkozó a rendszerváltáshoz vezető út egyik legfontosabb állomása volt.