Egy nagy visszatérő és egy rámenős lobbista a parlamentben

2012.10.01. 7:45

Az új polgári törvénykönyvről és a választási regisztrációról is vitáznak a hétfőn kezdődő parlamenti ülésen. Kedden megkezdik a tavalyi zárszámadás általános vitáját, de szó lesz a postai szolgáltatásokról szóló törvényjavaslatról is. Az ellenzéki képviselők interpellációikban a nyugdíjak évközi emelését és a külföldről hazatelepült romáknak járó segélyeket kérik számon a kormányon.

Ismét háromnapos ülésbe kezd hétfőn a parlament. Több a múlt héten elmaradt kérdés is újra napirendre kerül: például az előzetes választási regisztrációról is folytatják a vitát, de az új polgári törvénykönyv is terítéken lesz. A hétfői plenáris ülésen dönthetnek a kormány munkahelyvédelmi akciótervében foglaltak megvalósítását célzó törvénymódosító javaslatokról, valamint a kisadózó vállalkozások tételes adójáról és a kisvállalati adóról szóló indítványról.

A napirend előtti felszólalások után az MSZP-s Kiss Péter a nemzetgazdasági minisztert interpellálja a nyugdíjak évközi emeléséről, a jobbikos Zakó László pedig szintén Matolcsy Györgynek szegezi majd a kérdéseit, "a turizmus világnapja margójára" címmel. Gőgös Zoltán jó szokásához híven ismét a vidékfejlesztési minisztert interpellálja: "Mit rejtegetnek, miért titkolóznak" címmel nagy valószínűség szerint a földbérletek miatt kért szót.  Korrupciógyanús szerződésekre van pénz, egészségügyi ellátásra nincs? - interpellálja a csúcsminisztert a jobbikos Apáti István. Frakciótársa, Rubi Gergely pedig Pintér Sándortól kérdez nemes egyszerűséggel csak annyit: Ez lenne a rend?

A kérdések között Navracsics Tibornak felelnie kell arra, hogy vajon minden szoborrongálás társadalmilag hasznos-e, az emberi erőforrások miniszterén pedig a minden magyar gyereknek járó iskolatejet kéri számon a jobbikos Ferenczi Gábor. Párttársának, Korondi Miklósnak a múlt heti ülésen nem maradt ideje megkérdezi, hogy milyen jogcím alapján részesül segélyben a külföldről hazatoloncolt több ezer roma család, ezért most ismét megpróbál választ kicsikarni Balog Zoltánból.

A HÉT LEGJEI

A legnagyobb lobbista: Szalay Ferenc, Szolnok fideszes polgármestere nem szégyellős, és nem a folyosón, hanem egy interpellációban érdeklődik a nemzeti fejlesztési miniszternél, milyen támogatást kaphat a városa. Szalay egészen pontosan ezt kérdezi: "Számíthat-e Szolnok városa kormányzati segítségre a citromsavgyár létrehozásában és az ipari park fejlesztésében?"

A legnagyobb visszatérő: Régen hallhattuk az MSZP-s Kiss Pétert felszólalni, pláne a nyugdíjasokért aggódni. Az egykori szociális és kancelláriaminiszter azonban hétfőn mindent bepótolhat, a nemzetgazdasági minisztertől azt kérdezi, "mikor dönt a kormány a nyugdíjak évközi emeléséről?" Cséfalvay Zoltántól bizonyára ezen a héten is meghallgathatjuk, hogy a szocialista kormányok mennyi pénzt vettek el a nyugdíjasoktól.

A legnagyobb kommunistázás: A fideszes Font Sándor a volt kommunista vezetők nyugdíjáról kérdezi a közigazgatási minisztert, és Biszku Béláéknak rossz hír, hogy a kormánypárti képviselő a kérdésében azt feszegeti, hogy "az esetleges elvett nyugdíjakat" mire fordítja majd a kormány. Ezt kérdezi Font Sándor: "Mire fordítja a Kormány a demokratikus államberendezkedés felszámolásában, a szabadságharc leverésében, a kommunizmus magyarországi kiépítésében szerepet játszó volt vezetők nyugdíj felülvizsgálata után az esetlegesen elvett nyugdíjak összegét?"

A legnagyobb dánielpéterezés: A jobbikos Zagyva György Gyula "Minden szoborrongálás társadalmilag hasznos?" című kérdésében valószínűleg a Horthy-szobrot piros festékkel leöntő Dániel Péterről szeretné elmondani a véleményét. Még jobban várjuk, amikor Navracsics Tibor közigazgatási miniszter elemzi a szobor leöntését és a bírósági ítéletet, amely szerint ez "erkölcsileg pozitív tartalmú és társadalmilag hasznos figyelemfelhívás volt".A hétfő esti órákban elsőként Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű beruházások megvalósításának gyorsítását célzó javaslatáról kezdődik általános vita, amelyet Lázár János alkotmánymódosító indítványának részletes vitája követhet. A Miniszterelnökséget vezető államtitkár előterjesztésében az alkotmányba foglalná, hogy sarkalatos törvény kérelemre történő névjegyzékbevételhez kötheti a választójog gyakorlását. Szintén a hétfői ülésen mondhatják el a képviselők véleményüket például az Állami Számvevőszék tavalyi munkájáról szóló beszámolóról.

Kedden megkezdik a 2011-es zárszámadás általános vitáját, de szó lesz a postai szolgáltatásokról szóló törvényjavaslatról, valamint folytatódik a kormánypárti képviselők választási eljárásról szóló, előző hétről elnapolt  előterjesztésének általános vitája. Ez az indítvány tartalmazza a választójog előzetes regisztrációhoz kötését, továbbá az ajánlószelvények rendszerének megszüntetését és a kampánycsend eltörlését. A választási eljárásról szóló törvény értelmében 2014-től csak az szavazhat, aki szerepel a választói névjegyzékben. A tervezet szerint a választói névjegyzékre három módon kerülhetnek fel az állampolgárok: egy kéthetes időszakban levélben visszaküldik a regisztrációs nyomtatványt vagy az ezt követő néhány hónapban internetes ügyfélkapun keresztül, illetve személyesen regisztrálnak a választásra.

Szerdán az új polgári törvénykönyv egyes fejezeteiről, többek között az öröklési jogról mondhatják el véleményüket a képviselők.