Budapest közel 4 százalékkal emelné a lakbért

2012.10.01. 12:18

Havonta négyzetméterenként 336-873 forinttal emelné a lakbéreket a fővárosi önkormányzat a kezében lévő lakásokban. Az erről szóló tervezet egyúttal bevezetné az óvadék intézményét, ennek lényege, hogy hathavi összeg befizetése esetén lehetne újabb öt évre kivenni egy lakást.

Egységesen 3,9 százalékkal emelkedne a lakbér 2013. január 1-jétől a fővárosi önkormányzat tulajdonában álló lakásokban; a vonatkozó rendeletmódosításról szerdán dönthet a Fővárosi Közgyűlés. Bagdy Gábor pénzügyi főpolgármester-helyettes indítványában a 3,9 százalékos, vagyis a 2011-es inflációs mértéknek megfelelő emelést határozott meg.

A tervezett lakbéremelés egy összkomfortos, szociális alapon bérbe vett lakásnál négyzetméterenként 336 forint havidíjat tenne ki, míg egy piaci alapon kiadott összkomfortos lakás esetén négyzetméterenként 873 forintos havi költséggel járna - derül ki Bagdy előterjesztéséből. 

A javaslatban újdonság, hogy a nem szociális alapon bérlő lakóknál megszűnne az a feltétel, miszerint a bérlőnek 12 hónapra előre, egy összegben kell megfizetnie a lakbért. Ehelyett beépülne az óvadék intézménye, vagyis hathavi összeg befizetése esetén lehetne újabb öt évre kivenni egy lakást. További feltétel, hogy az érintettnek ne legyen hat hónapot meghaladó lakbér- és rezsitartozása.