Vágólapra másolva!
Hogyan képes legyőzni egy MSZP-s jelölt egy fideszest? A dunaföldvári polgármester-választás után az MSZP úgy érzi, hogy valami elindult, áttörőben van az ellenzék, de a helyiek szerint egész másról van szó. A Fidesz nem tudott mit kezdeni a rutinnal, Kövér László elrontott marketingakciójával és a legendás Ilona örökségével. Az MSZP-t a helyiek nem látták sehol.
Vágólapra másolva!

Néhány, helyenként a villanyoszlopok aljáig csúszott választási arckép, és a település szélét átszelő hatos út mellett felállított óriásplakát jelzi Dunaföldváron, hogy vasárnap időközi polgármester-választást tartottak. Más látható jele nem volt hétfőn az eseménynek, a főtér villamoskábel-fektetés miatt feltúrt parkosított részén álló, az évek alatt ráragasztott plakátoktól dagadó hirdetőoszlopon is csak Fekete Pákó egy héttel korábbi koncertjéről lehet értesülni: "Tessék megőrülni!" olvasható a kedvcsináló a "táncos, énekes, DJ" produkciójához.

Az alig 9000 lelkes kisváros azonban távol van a megőrüléstől. A szép kilátással kecsegtető várhoz vezető macskaköves utcácskák szinte teljesen kihaltak, a főtéri éttermek teraszain is csak néhányan üldögélnek a déli órákban.

Senki ne verje a mellét!

Pedig vasárnap szokatlan politikai forgatókönyv játszódott le a településen, a választásokon Horváth Zsolt, az MSZP megyei elnökhelyettese független jelöltként a szavazatok 57 százalékát megszerezve legyőzte fideszes ellenfelét. Az MSZP-nek tavaly március óta nem volt ilyen sikere, akkor a 600 fős Nógrádszakálban tartott polgármester-választást nyerték meg.

Fotó: Nagy Attila [origo]
A jó döntés! Horváth Zsolt

A párt nagy örömmel üdvözölte is az eredményt, Molnár Zsolt budapesti elnök szerint a helyi munka és az MSZP országos politikája hozta a sikert, bebizonyították, hogy legyőzhető a Fidesz. A párt Tolna megyei alelnöke pedig azt közölte az eredmények után, hogy "Tolna megyéből visszaadták a reményt, hogy MSZP-s politikus, a baloldal jelöltje le tudja váltani a Fideszt, és le tudja győzni annak jelöltjét."

A helyiek azonban másképp gondolják. "Nem kell emiatt senkinek sem vernie a mellét" - mondta egy kuncsaft, egy önkéntes tűzoltó a hatos út dunaföldvári szakaszán álló autószervizben. Szerinte maga Horváth is említette egy alkalommal, hogy nem kell a dunaföldvári dolgokból pártpolitikát csinálni. "Nem volt ez sem a Fidesznek vesztesége, sem a szociknak nyeresége" - mondta a bajuszos, őszülő hajú, de energikus férfi.

Nyert a Zsolt bá

Véleményét sokan osztják a településen. Ők azt mondják, hogy az egykori vadászpilóta, középiskolai műszaki tanár - akinek egyszer műszaki hiba miatt lezuhant a gépe, de sikerült katapultálnia - nem elsősorban MSZP-s volta miatt nyerte meg a választást. Azért győzött, mert ellenfelénél régebb óta politizál aktívan, és kedvelik a városkában. "Jobban benne van ezekben a dolgokban" - utalt Horváth közéleti tevékenységére egy boltos az [origo]-nak a Kossuth Lajos utcán, ahol jóformán minden negyedik házon kint függött az eladó tábla.

Horváth közvetlenségét említette a Szamóca Pub pultoslánya, aki egy utcában lakik vele, és gyakran látja munkásruhában traktorján a földekre menni, "pedig nagy Insigniája van", tett egy utalást a méretes Opeljére. Az önkéntes tűzoltó is megjegyezte, hogy szívesen vett részt Horváth különböző civil szervezetek eseményein, pörköltfőzéseken, sütögetéseken, és szerinte a helyi földművesek is értékelték az önkormányzat mezőgazdasági bizottságban végzett munkáját. Az egyik főtéri étterem pincére is megjegyezte, hogy ugyan őt nem érdekli különösképpen a helyi politika, de annak azért örül, hogy a középiskolából ismerős "Zsolt bá" nyert.

Fotó: Nagy Attila [origo]
Felvétel a szavazásról a dunaföldvári tévé stúdiójában

Horváth győzelme csak első pillantásra tűnik meglepőnek. Már 2010-ben is csak egy hajszál választotta el attól, hogy ő nyerjen. Akkor körülbelül 30 szavazattal kapott kevesebbet a győztes Keresztes Lajoshoz képest, aki a Fidesz-KDNP színeiben vezette a várost az idén nyáron történt váratlan haláláig.

Rossz volt a marketing

Horváth sikerével hosszú évek munkája érett be - mondta az [origo]-nak három, a helyi közéletben aktív tisztviselő a főtéri Hoffman étterem teraszán. Szerintük nem a mostani eredmény jelent fordulatot, hanem az, amikor a nyáron elhunyt elődje 2010-ben elnyerte a posztot. Őelőtte ugyanis a független Nagy Gáborné volt a polgármester, akinek 16 évig nem akadt versenyképes kihívója, például a most győztes Horváth is hiába próbálkozott többször. "Ilonával szemben neki sem volt sansza" - mondta az önkéntes tűzoltó. Nagy Gábornét senki nem győzte volna le 2010-ben sem, ha nem dönt úgy, hogy nyugdíjba vonul - mondták a főtéren kávézó férfiak.

Szűk esztendők

Az Országos Választási Iroda honlapján elérhető adatok szerint a 2010-es önkormányzati választások óta különböző okokból - szavazategyenlőség, lemondás, elhalálozás, jelöltek hiánya - 230 alkalommal rendeztek időközi önkormányzati választásokat. Ezeken zömében független jelöltek nyertek, akikről az OVI honlapján nem derül ki, hogy állt-e mögöttük nagyobb párt. A függetlenek után a legsikeresebb a Fidesz-KDNP, amelynek jelöltjei összesen 10 polgármesteri posztot, illetve 21 képviselői helyet nyertek el. Az MSZP-seknek csak 2 polgármesteri poszt - tavaly év elején Nógrádszakálon és Nyírteleken - és 4 képviselői hely jutott, de például az idén még egyetlen polgármesteri posztot vagy képviselői helyet sem sikerült szereznie a párt hivatalos jelöltjeinek.



Ráadásul szerintük a helyi Fidesz is sok hibát követett el. Rossz jelöltet választottak - aki ugyan régi, ismert helyi családból való, de a közéletben kezdő volt -, és akinek a személyéről eleinte nem is volt egyetértés a helyi szervezeten belül. Ezenkívül szerintük sokak szemében visszatetszést keltett az előző alpolgármester megválasztása miatti huzavona is. A most elhunyt polgármester által a posztra kinézett szintén fideszes párttársát sorra visszautasította a helyi képviselőtestület - pedig amúgy kiegyensúlyozott volt viszony köztük és a városvezető között -, de a polgármester újra és újra, összesen közel 20-szor, próbálta meg elfogadtatni a jelöltet.

A helyi politikai életben járatos férfiak a Fidesz rossz taktikai húzásai közé sorolták azt is, hogy a helyi pártszervezet által a kampányrendezvényre megívott Kövér László fideszes parlamenti alelnök beszédében a független jelöltet "sározta", és ezzel sokakat elidegenített. "Rossz volt a marketing. Idejön egy vidéki (nem dunaföldvári), és nem a saját jelöltjüket próbálja eladni, hanem a másikat besározni" - magyarázta az önkéntes tűzoltó is.

Valami elindult, az MSZP nélkül

A kávézó férfiak egyike a Fidesz bukásához vezető okok közé sorolta az augusztusban suttyomban a településre szervezett gárdistaavatás utáni ellenlépéseket is. Ebben szerinte a helyi Fidesz exponálta magát, és emiatt a jobbikosok is inkább a másik jelöltre szavaztak, bár megjegyezte azt is, hogy ez az egész csak spekuláció.

Fotó: Nagy Attila [origo]
Valami megindult

Horváth Zsolt elsőként 14 éves közéleti munkáját és nagyfokú civil beágyazódását említette az [origo]-nak, amikor hétvégi sikerének okait firtattuk telefonon, de hozzátette, hogy a nagyszámú támogató is segítette, "beleértve az MSZP-t is". Szerinte vannak olyan szavazók, akik baloldalisága miatt támogatják, és vannak, akik az emberben bíznak, és kívülről támogatják. Vagy azért, mert ő a szimpatikusabb jelölt, vagy azért, mert elegük van a másik oldalból. Szerinte győzelmének van országos jelentősége is, "valami megindult, amire építkezni lehet" - mondta az [origo]-nak.

Van azonban, aki nehezményezte, hogy a megyei szinten MSZP-színekben politizáló Horváth a városban nem vállalta a pártját. Egy, a városhoz barátnője révén kötődő férfi arról beszélt a kihaltnak tűnő dunaföldvári várban, hogy politikai hiba volt Horváth részéről nem vállalni párthovatartozását. A főtéren kávézók egyike szerint a helyi politikusnak annyi szavazatot hozott volna, ha az MSZP-színeiben indul, mint amennyit veszített volna ugyanezzel, de megjegyezték, Horváth városi szinten mindig is függetlenként igyekezett működni, a korábbi választásokon sem pártszínekben jelöltette magát.