Több mint hat évet kapott a betegtársát agyonverő alkoholista

Vágólapra másolva!
Hat és fél év börtönbüntetéssel sújtotta a Szegedi Törvényszék hétfőn azt a szentesi férfit, aki február elején a városi kórházban halálra verte idős, magatehetetlen betegtársát.
Vágólapra másolva!

Nem jogerősen hat és fél év börtönbüntetést kapott az alkoholista és drogfüggő 35 éves Gullay Ádám, aki Szentesen februárban megölte egy betegtársát, amiért az hangoskodott.

A vádlott az elmeorvos-szakértő véleménye szerint betegsége miatt közepes mértékben korlátozott. Kiss Dániel, a Szegedi Törvényszék tanácsvezető bírája az ítélet indoklásában kifejtette, a vádlott kóros elmeállapotát enyhítő körülményként kellett figyelembe venni, a férfi azonban védekezésre képtelen, idős betegtársát bántalmazta, akinek esélye sem volt az ellenállásra. Az ítéletet az ügyész tudomásul vette, a vádlott és védője enyhítésért jelentett be fellebbezést.

Az elítéltet agresszivitása és más tünetei miatt többször kezelték pszichiátrián. 2011-2012 telén Szentesen egy lakókocsiban húzta meg magát, 2012. január 30-án innen vitték be önveszélyes viselkedése miatt a helyi kórház pszichiátriájára. A férfi egy kórterembe került a későbbi sértettel, az agyvérzése miatt mozgásképtelen, idős férfival, aki éjszakánként gyakran ordibált. A vádlott, aki emiatt nem tudott aludni, február 5-én hajnalban odament betegtársa ágyához és - az orvos szakértői vélemény szerint legalább ötször - ököllel arcon ütötte a sértettet. A férfi egyik vallomásában úgy fogalmazott: "nem bírtam ki, hogy ne üssem meg". A bántalmazás következtében az idős férfinak eltörött az arc-, az állkapocs és orrcsontja, és jelentős mennyiségű vért vesztett. Az ápolók a történtek után rögtön elkezdték az ellátását, a beteg azonban néhány óra múlva elhunyt.