Újabb levelet írt Szabó Máté obmudsman Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszternek az azeri baltás gyilkos ügyében. Az ombudsman szerint még mindig nem kapott érdemi tájékoztatást a gyilkos kiadatásának körülményeiről, és továbbra is várja a kiadatás dokumentumait. Nem sokkal az ombudsman közleménye után a Közigazgatási Minisztérium közölte, hogy már válaszoltak az ombudsmannak, és ismét kérik, hogy adja be "hivatalos betekintési kérelmét" a dokumentumokba.

Miután a tizenöt napos határidőn belül nem kapott érdemi választ a kérdéseire, Szabó Máté ombudsman újra Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszterhez fordult tájékoztatásért és továbbra is kéri a az az azeri baltás gyilkos kiadatása ügyében keletkezett dokumentumokat is.

A biztos ezek alapján kíván dönteni arról, szükségesnek látja-e ombudsmani vizsgálat indítását az ügyben. Az alapvető jogok biztosa a tevékenységét szabályozó törvénynek megfelelően a kiadatás előkészítéséről, a magyar kormány döntését megalapozó körülményekről, okairól, hátteréről, az azerbajdzsáni kormány esetleges konkrét, írásos garanciájáról, illetve az ügyben a kiadatás óta tett intézkedésekről várta a miniszter válaszát.

Az ombudsman a tárcavezetőnek írott első levelében felidézte, hogy a hazai jogszabályok értelmében kiadatásra csak akkor kerülhet sor, ha a másik fél biztosítja Magyarországot arról, hogy az elítélt ki fogja tölteni hátra lévő büntetését. Safarov azonban Azerbajdzsánban elnöki kegyelmet és kitüntetést kapott, nemzeti hősként ünneplik. Az alapvető jogok biztosa a megismételt kérésére tizenöt napon belül várja a közigazgatási és igazságügyi miniszter válaszát.

Kedd délután nem sokkal az ombudsman közleménye után a Közigazgatási Minisztérium szintén közleményben reagált a kérésre. A KIM szerint Navracsics Tibor azonnal, már szeptember 19-én levélben válaszolt, amelyben kérte, hogy az ombudsman adja be hivatalos betekintési kérelmét a törvényi szabályozásnak megfelelően, valamint részletes tájékoztatást adott a kiadatás jogszabályi körülményeiről. "A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériumnak nem áll módjában törvénybe ütköző módon betekintést adni minősített adatokat is tartalmazó iratokba. A KIM bízik abban, hogy ezt a jogász végzettségű biztos úr is megérti és további betekintési szándéka esetén nem a sajtónak, hanem a KIM-nek küld levelet, amelyben hivatalosan alátámasztja kérését" - írta a tárca a közleményben.