Vágólapra másolva!
Eredetileg november 4-én zárták volna be a létesítményt, az előterjesztő Bagdy Gábor főpolgármester-helyettes azonban a Fővárosi Közgyűlés szerdai ülésén azt kérte: vegyék le a napirendről a javaslatot. Emellett több közterület átnevezéséről is döntöttek a képviselők, teret neveztek el például Ruttkai Éváról és Tarasz Sevcsenko ukrán festőről, illetve megalakulhat a 4-es metró beruházást vizsgáló bizottság.
Vágólapra másolva!

Mégsem tárgyal a Fővárosi közgyűlés a Vidám Park bezárásáról, miután az előterjesztő Bagdy Gábor főpolgármester-helyettes kérte, hogy vegyék le a napirendről a javaslatot. Bagdy Gábor nem indokolta, miért vonja vissza a javaslatot. Eredetileg november 4-én végleg bezárta volna a Vidám Parkot a főváros.

A becslések szerint a Vidám Park bezárása közel félmilliárd forintba kerülne, az önkormányzat pedig csak 100-250 millió forintra számíthat az ott lévő épületek és játékok kiárusításából. A Vidám Park bezárását a főváros azzal indokolta, hogy évek óta veszteségesen működik, csak a belépőjegyekből van bevétele, ez pedig nem elég a működésre, így a fővárosnak minden évben 50-150 millió forint támogatást kell adnia.

A Fővárosi Közgyűlés ülése előtti sajtótájékoztatón az ellenzéki frakciók hevesen támadták a Vidám Park bezárásáról szóló előterjesztést, és kérték a fővárostól, hogy tegyen le erről a szándékáról. Az MSZP és a Jobbik egyáltalán nem szeretné, ha a Vidám Park megszűnne, Hanzély Ákos, a fővárosi LMP frakció képviselője pedig azt mondta, hogy egy vagy két évvel el kellene halasztani a bezárást, hogy addig felépülhessen egy hasonló funkciójú létesítmény.

Forrás: MTI/Máthé Zoltán

Teret neveztek el Ruttkai Éváról

A Közgyűlés ezután félórás vita után döntött több utca és tér átnevezéséről. Eszerint A V. kerületi Károlyi Mihály utca nevét Károlyi utcára állítják vissza, amely az indoklás szerint nem kizárólag az egykori miniszterelnöknek, hanem az egész Károlyi családnak állít emléket. Ugyancsak az V. kerületben visszakapja korábbi elnevezését a mostani Pesti Barnabás utca, amely a továbbiakban a Piarista utca nevet viseli.

Emellett döntöttek arról a képviselők, hogy egy XIII. kerületi névtelen parkot Ruttkai Éváról neveznek el, de utcát kap Albert Camus francia író, teret neveztek el Tarasz Sevcsenko ukrán festőről és Kalkuttai Boldog Teréz anya nevét veszi fel egy XII. kerületi névtelen tér. Parkot neveztek el a III. kerületben Fischer Ágoston lelkészről, illetve a ugyancsak Óbudán Kiss Mihály szalézi szerzetesről (az átnevezett közterületekről ebben a cikkünkben olvashat). Az MSZP-s képviselők kifogásolták, és fölöslegesnek tartották az átnevezéseket, a szocialisták nem is nyomtak gombot a szavazásnál.

Vizsgálóbizottság a 4-es metró miatt

A fővárosi képviselők emellett Horváth Csaba MSZP-frakcióvezető javaslatára vizsgálóbizottságot hoztak létre a 4-es metró, valamint a szennyvízberuházások vizsgálatára. A közgyűlés egyhangúlag fogadta el az előterjesztéseket, amelyek szerint a bizottságok héttagúak lesznek, a tagokat a következő ülésen, október végén választhatják meg.

Tarlós István főpolgármester a 4-es metrót vizsgáló bizottságról szóló előterjesztés vitájában azt javasolta, hogy a bizottság elnökének a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem egyik szakértőjét kérjék fel. Horváth Csaba egyetértett a külső szakértő bevonásával, de ellenzéki többséget szeretett volna a testületben. A főpolgármester azonban jelezte: a vitatott kérdések 2005 és 2010 között voltak, ezért nem helyesli az ellenzéki többséget.

Horváth Csaba emellett kezdeményezte, hogy állítsanak fel vizsgálóbizottságot, amely átnézi a BKK bsuztenderét, a Petőfi Sándor utca felújítását, illetve a 2010 óta történt fővárosi beruházásokat. A fideszes képviselők ezt azonban nem támogatták, így ilyen bizottságok nem alakulnak. Tarlós István ugyanakkor az MSZP-vel szavaztott: a fideszes képviselőkkel ellentétben minden vizsgálóbizottságot támogatott.