Vége az ösztöndíjas jogászképzésnek

Vágólapra másolva!
A jogász- és közgazdászszakok a piacról is képesek fenntartani magukat, így ezen a két képzésen a jövő évtől valószínűleg végleg megszűnnek az ösztöndíjas helyek - írja a Magyar Nemzet szerdai száma.
Vágólapra másolva!

Az önfenntartó felsőoktatás megteremtése érdekében indokolt, hogy 2013-ban tovább szűkítsék az állami ösztöndíjas férőhelyek számát - írja a szerdai Magyar Nemzet Maruzsa Zoltán felsőoktatási helyettes államtitkárra hivatkozva.

A Maruzsa szerint a jogász- és közgazdászképzésekben jövőre már valószínűleg egyáltalán nem lesz ösztöndíjas hely, hiszen ezek a szakok a felvételi adatok alapján a piacról is képesek eltartani magukat. Ugyanakkor a műszaki és természettudományos képzések keretszámainak meghatározásakor további egyeztetésekre lesz szükség - tette hozzá.

Az állam a jövőben sem vonul ki a felsőoktatás támogatásából - tette hozzá Maruzsa, aki szerint azokon a területeken, ahol az állam a megrendelő, vagyis amelyeket nem lehet a piacra bízni - például a pedagógusképzést -, ott a későbbiekben is lesznek állami ösztöndíjas helyek.

Az ösztöndíjas jogász- és közgazdászképzés megszüntetésének tervéről az [origo] is beszámolt korábban, a Magyar Rektori Konferencia elnöke, Mezey Barna akkor azt mondta: a rektorok szerint elfogadják azt, hogy az állam fokozatosan kevesebbet költ a felsőoktatásra, ezzel párhuzamosan viszont több piaci és pályázati pénzt kell bevonni a rendszerbe. Az elnök hozzátette, hogy az állam nem bízhatja teljesen a diákokra a felsőoktatás finanszírozását, és bizonyos szakok megszűnnének állami támogatás nélkül.