Kiderült, hogy a harmadrendű vádlott ügyvédjének apja korábban eljárt az ügyben, ezért az ügyvédet kizárták. A döntés még nem jogerős, de ha az lesz, akkor 30 tárgyalási napot meg kell ismételni.

Kizárta a romák elleni támadásokkal vádolt négy férfi büntetőperéből a harmadrendű vádlott védőjét a Budapest Környéki Törvényszék szerdán. Az ügyben eljáró bírói tanács elnöke, Miszori László közölte: a védőt azért zárja ki a bíróság, mert tudomására jutott, hogy az ügyvéd egy olyan ember rokona, aki az ügyben korábban eljárt.

A törvényszék Varga Zoltán ügyvédet, Pető Zsolt harmadrendű vádlott helyettes kirendelt védőjét "a büntetőügyből kizárja" - hirdette ki a végzést Miszori László. Elmondta, Varga Zoltán február óta Pető Zsolt kirendelt védője, de időközben a bíróság megtudta, hogy ő Varga Zoltán bírónak a fia, aki tavaly októberben a Legfelsőbb Bíróság tanácsának tagjaként eljárt az ügyben. Miszori László elmondta, hogy a büntetőeljárás szabályai szerint nem lehet védő, aki az ügyben mint bíró, ügyész vagy mint a nyomozó hatóság tagja járt el, valamint az ügyben korábban vagy jelenleg eljáró bírónak, ügyésznek vagy a nyomozó hatóság tagjának a hozzátartozója.

Miszori László elmondta azt is, hogy hétfőn találkozott Varga Zoltánnal, aki közölte vele: édesapja korábban eljárt az ügyben.

A döntés nem jogerős, Pető Zsolt és védője ugyanis fellebbezést jelentett be, az ügyvéd szerint nem áll fenn kizárási ok, ma már nyugdíjas édesapja egy eljárási részcselekményben vett részt. Miszori László közölte, ha jogerős lesz a kizárás, akkor harminc tárgyalási napot meg kell ismételni. Kitért arra is, hogy ha az, hogy a kirendelt védő rokona korábban eljárt az ügyben, "később derül ki, abszolút hatályon kívül helyezési ok a másodfokú eljárásban".

A védő helyettesítéséről nem tudtak gondoskodni, ezért a tárgyalást elhalasztották. A per pénteken folytatódik.

A romák elleni, hat halálos áldozatot követelő fegyveres és Molotov-koktélos támadások ügyében Kiss Árpádot, a testvérét, Kiss Istvánt, valamint Pető Zsoltot és a vád szerint az utolsó két gyilkosságban sofőrként közreműködő Csontos Istvánt előre kitervelten, aljas indokból, több emberen, részben sok ember életét veszélyeztetve, részben 14. életévét be nem töltött személy ellen elkövetett emberölés bűntettével és más bűncselekményekkel vádolják.

A romagyilkosságokról szóló korábbi cikkeinket itt olvashatja.