Vizsgálják az eltűnt rakétaalkatrészek ügyét

Vágólapra másolva!
"A legjobbakat" reméli a honvédelmi miniszter a táborfalvai kiképzőbázisról ellopott rakétafejekkel kapcsolatban, vagyis azt, hogy a szerkezetek nem robbannak fel - mondta Hende Csaba csütörtök este a köztévének. A miniszter szerint már vizsgálják, hogy kit vagy kiket terhel fegyelmi felelősség a veszélyes alkatrészek eltűnéséért.  
Vágólapra másolva!

A vezérkari főnök utasítására már vizsgálják, hogy pontosan miként tűnhettek el a rakétaalkatrészek a táborfalvai lőtérről még szeptember közepén - válaszolta a műsorvezető kérdésére Hende Csaba honvédelmi miniszter csütörtökön az M1 Az este című műsorában.

A miniszter arra a kérdésre, hogy miért vártak majdnem egy hónapot a rakéták eltűnésének nyilvánosságra hozatalával, azt válaszolta, hogy csak a vizsgálat lezárulta után tud állást foglalni és tájékoztatni a nyilvánosságot, kit terhel a fegyelmi felelősség a rakéták harci fejeinek eltűnéséért.

A szerkezetek a MI-24-es harci helikopterek nem irányítható rakétái, amelyeket speciális rakétavetőből lőnek ki, semmi másra nem alkalmas, viszont veszélyt jelent - közölte a miniszter.

A műsorban elhangzottak szerint az alkatrészek - akár 20 méteres körben - halált okozhatnak, ha felrobbannak. "Persze ez nem olyan, mint egy kézigránát, ez akkor robban, ha mondjuk nagy kalapáccsal hatot-nyolcat ráütnek, de én azért remélem, hogy ennyire primitív nem lehet az elkövető" - mondta Hende Csaba.

"Reméljük a legjobbakat, hogy semmilyen baleset nem következik be" - tette hozzá, ugyanakkor megerősítette, hogy egyelőre nem tudják pontosan, mi történt "ezekkel a fel nem robbant rakétákkal".

Az eszközök - a miniszter közlése szerint - egy lezárt honvédségi területről tűntek el, "aki oda bement, az lopni ment".

A Honvédelmi Minisztérium (HM) szerda esti közleménye szerint a szeptember 13-i helikopteres éleslövészet után észlelték, hogy a lőtéren - a sorompókkal és figyelmeztető táblákkal övezett területről - hátra maradt levegő-föld rakéták harci fejeit eltulajdonították. A terület mentesítésével megbízott tűzszerészek öt - fel nem robbantott - "harci fejet" nem találtak a területen - fűzték hozzá.

A HM felhívta az emberek figyelmét, hogy az ellopott tárgyak közvetlen veszélyt jelentenek; a harci fejek 8 centiméter átmérőjű, 25 centiméter hosszúságú csövek, a két végén lévő furatban narancssárga anyag látható. A HM szerint az eltűnt rakétaalkatrészeket nem szabad megmozdítani, és aki a tárgyakról információval rendelkezik, az "haladéktalanul értesítse a rendőrséget a 107-es, illetve 112-es ingyenesen hívható számokon".