Kósa: Egymillió tanulatlan magyar miatt kell a regisztráció

Kósa Lajos fidesz érkezik az ELTE ÁJK-ra a Bibó István kollégium által szervezett vitára, ahol karács Gergely LMP-s politikussal fog vitatkozni
Vágólapra másolva!
Kósa Lajos még a vicceivel sem tudta elterelni az ELTE hallgatóinak figyelmét a választási regisztrációról azon a szerdai vitán, amelyet a Fidesz egyik bölcsőjében, a Bibó István Szakkollégiumban rendeztek. Kósa az LMP-s Karácsony Gergővel vitázva gulyásért megvásárolható, funkcionális analfabéta választókról beszélt, és belebonyolódott az új választási szabályokba.
Vágólapra másolva!

A Fidesz vezetőinek egykori politikai bölcsője, a Bibó István Szakkollégium szervezett vitaestet a választási eljárásról szóló törvényről az ELTE-n szerdán este. A vitán Kósa Lajos, a Fidesz alelnöke és Karácsony Gergő, az LMP frakcióvezető-helyettese csapott össze hatalmas érdeklődés mellett. Az Egyetem téri épületbe már jóval a vita előtt özönlöttek a diákok. Volt, aki csak óráról jött, de volt olyan is, aki már a vitára készült, és kíváncsi volt arra, hogyan tudja Kósa Lajos "megvédeni a védhetetlent".

"Úgy hallottam, Kósa nagyon fel szokott készülni az ilyesmire" - mondta egy nemzetközi tanulmányok szakra járó diák, aki szerint a szerdán benyújtott (a regisztráció szabályait az alaptörvénybe foglaló) módosító javaslattal a Fidesz gyakorlatilag beismerte, hogy a választási regisztráció alkotmányellenes. A hallgató a vita minden rezdülését komoly átéléssel követte, minden válasznál és viszontválasznál felszisszent, tapsolt vagy a jegyzeteit körmölte. Egy másik srác szerint - aki éppen egy óráról esett be a vitára - "kicsit pánikba eshettek" a Fideszben, azért van szükség a választói regisztrációra. Szerinte az ellenzék valószínűleg nem tud talpra állni, de a Fidesz már nem olyan biztos a 2014-es kétharmadában, és nem szeretne koalícióban kormányozni, ezért gördítettek ilyen akadályokat a választók elé.

Szentek, autók, villamosok

A rendezvény félórás csúszással, egy kis csipkelődéssel kezdődött, ugyanis Kósa Lajos dugóba keveredett az Andrássy úton, amiért elnézést is kért a hallgatóságtól. Karácsony Gergő erre felvetette, hogy ő kényelmesen beért a megbízható és mindig pontos villamosokkal. Kósa ezt a hosszú útjára és a szoros programjára hivatkozva kikérte magának, és azt mondta, hogy ha ez a rendezvény Debrecenben lett volna, akkor biztosan mindenki késett volna.

"Minden szentnek maga felé hajlik a keze, hát még mi van akkor, ha az ember nem egy szent" - foglalta össze a vita első felében Karácsony Gergő az új választási szabályokról szóló kritikáját, miszerint a rendszer minden eleme a Fidesz hatalmi érdekeit szolgálja. A korábban választási rendszerekkel is foglalkozó politikus a törvény megszületésének körülményétől kezdve a körzethatárokon át a választási regisztrációig minden, már ismert kritikát újra felhozott, miközben az egész vita alatt azt próbálta megtudni Kósa Lajostól, hogy mi szükség van a magyarországi lakcímmel rendelkező állampolgárok regisztrációjára.

Fotó: Mudra László [origo]
Kósa Lajos megérkezik a Bibó Szakkollégiumba

Kósa Lajos kezdetben arról próbálta hosszas eszmefuttatásában meggyőzni a választási rendszer politikai manipulációját emlegető Karácsony Gergőt, hogy a politikusok politikai döntést hoznak. A hallgatóság ekkor már érezhetően elvesztette a türelmét, hiszen mindenki arra volt kíváncsi, milyen magyarázata van a körülményes regisztrációs eljárásra.

Ne rotyogjon a gulyás

A fideszes politikus először elmondta, hogy a választási rendszer átalakítása szükséges volt. Felhozta az elmarasztó alkotmánybírósági határozatokat, a külföldön élő magyarok jogait, valamint a választási csalások lehetőségét.

"Sehol ne rotyogjon a gulyás" - igyekezett Kósa Lajos a választási visszaélésekkel megvédeni a regisztrációs eljárás szükségességét. A politikus szerint több választáson is az utolsó pillanatban döntő, kétes módon választásra bírt, politikailag nem tudatos szavazók döntöttek az ország sorsáról. Kósa szerint Magyarország népességén nem tudnak egyhamar változtatni, adottság, hogy egymillió embernek nincs meg a 8 általánosa, még többen pedig funkcionális analfabéták. A politikus szerint el lehetne várni egy választótól, hogy két hétre előre tudjon gondolkozni. Derültséget és értetlenséget váltott ki Kósa egy másik érve, amely szerint a mostani eljárás kevésbé korlátozza majd a választókat, kevesebb aktivitást vár majd el a választóktól.

Karácsony Gergő erre azzal vágott vissza, hogy választási csalásért eddig tudomása szerint csak egy embert ítéltek el jogerősen, az pedig nem volt más, mint a fideszes Papcsák Ferenc kampánystábjának egyik dolgozója. Másrészt szerinte nem kétséges, hogy ha valakinek volt pénze egy gulyáságyúra a választások idején, akkor lesz pénze rá a regisztrációs időszakban is.

Kósa Lajos mégsem volt annyira felkészülve, mint ahogy azt a rendezvény elején várta tőle az [origo]-nak nyilatkozó diák, ugyanis a vita egyik leghevesebb részében, amikor az egyik kérdező lány arra lett volna kíváncsi, miért nem írnak ki népszavazást a választási eljárásról szóló törvényről, a politikus azzal érvelt, hogy nem lenne érvényes a referendum. Kósa ezután hosszas politikatörténeti fejtegetésbe kezdett a népszavazások érvényességéről és az 50 százalékos részvételi küszöb fontosságáról.

Ezt azzal is próbálta erősíteni, hogy országgyűlési választáson is van küszöb, de ekkor még nagyobb zavar támadt a teremben, ugyanis a hallgatóság többsége tudhatta, hogy az egyfordulósra módosított választáson immár nincs küszöb. Kósa ezután még egy percig hajtogatta, hogy van küszöb, míg Karácsony azt, hogy nincs. A gordiuszi csomót végül egy bekiabáló hallgató vágta el, aki azt mondta, hogy második fordulóra lenne szükség egy esetleges érvényességi küszöb esetén. Kósa erre kissé zavarba jött, és gyorsan a politikusi felelőtlenségre terelte a szót, amivel a vitának vége is lett.

Fent maradtak a magas labdák

"Kósa gyakorlatilag beismerte azt, hogy műveltségi cenzust vezetnek be" - kommentálta a vita végén az egyik hallgató Kósa Lajos politikai tudatosságról szóló okfejtését. Egy másik fiú viszont úgy érzete, hogy a vitában "egyértelműen a Kósa nyert", mert a fideszes politikus elérte azt, hogy ne kelljen megvédenie egy olyan dolgot, amit szerinte nem lehet megvédeni. Moderálás nem nagyon volt - mondta -, Karácsony Gergő pedig nem tudta "kiverni" azt, hogy arról legyen szó, amiről a vita valójában szól.

"A választási rendszerről szóló törvényt benyújtó képviselőnek alapvető tárgyi tévedései vannak" - utalt indulatosan a vita végén az egyik hallgató arra, hogy Kósa Lajos nem tudta, hogy hány fordulós a választás. Egy másik srác azt mondta, hogy sajnálja, hogy Karácsony Gergő nem tudta eléggé a földbe döngölni a fideszes politikust, holott olyan magas labdákat adott neki, amiket könnyen lecsaphatott volna.

Más szerint nem ördögtől való a regisztráció. "Ki kell próbálni, nézzük meg mi lesz" - mondta egy hallgató, aki szerint, ha nem lesz alacsonyabb a részvétel, mint a korábbi választásokon, akkor nincs ezzel semmi baj. Azt ő sem érti viszont, miért kell a regisztrációt megnehezítő feltételeket beletenni a javaslatba, hiszen egy vidéki tanyán élő nénitől nem várható el, hogy bemenjen a hivatalba, vagy hogy az ügyfélkapun keresztül regisztráljon. "Összességében Karácsony érvei jobban átjöttek" - mondta.