Vágólapra másolva!
A Fidesz elnöksége a héten kielemezte, miért nem tudott nyerni a jelöltjük a dunaföldvári időközi polgármester-választáson a hétvégén. A vereségért okolják a Jobbikot, amiért nem indított jelöltet, így aki nem szereti a Fideszt, az csak az MSZP-s jelöltet tudta választani. Az MSZP pedig azzal jutott előnyhöz szerintük, hogy inkorrekt módon nem pártszínekben indította a megyei alelnökét.
Vágólapra másolva!

"Kellemetlen, de nem hiszem, hogy általános, az országos politikánkra vonatkozó tanulságot kellene belőle levonni" - így kommentálta szerdán az [origo]-nak a Fidesz országos választmányát is vezető Kövér László házelnök, hogy a vasárnap tartott dunaföldvári időközi polgármester-választáson a kormánypártok jelöltje ötszáz szavazattal alulmaradt a függetlenként induló MSZP-s jelölttel szemben.

A vereséggel 2010 óta először bukott el a Fidesz baloldali jelölttel szemben egy időközi választást (egyben Dunaföldvár vezetését, amelyet júliusi haláláig fideszes polgármester, Keresztes Lajos irányított).

Az MSZP nyilatkozataiban lélektani fordulatnak értékelt eredményt kedden a Fidesz elnöksége is kielemezte, de az [origo] információi szerint arra jutottak, hogy a kudarc alapvetően nem a Fidesz hibájának, hanem annak tudható be, hogy a Jobbik nem indított saját jelöltet, ezért a Fidesszel vagy személy szerint Jákli Mihállyal nem szimpatizálók csak a másik indulóra, Horváth Zsoltra voksolhattak. Az elnökségi értékelés szerint a győztes szavazatainak számát még tovább növelte, hogy Horváth annak ellenére függetlenként indult a megmérettetésen, hogy nemcsak tagja az MSZP-nek, de egyenesen a megyei pártszervezet alelnöke.

Nem merült fel a számonkérés

"Ez totálisan inkorrekt húzás, így viszont azok is tudtak rá szavazni, akik inkább levágnák a kezüket, mint hogy az MSZP logója mellé tegyék az ikszet" - magyarázta keserűen az [origo]-nak a pártvezetés egyik tagja, aki szerint "ha nem is simán, de meglett volna a győzelem", ha az MSZP nem téveszti meg a választókat.

A politikus szerint régóta nyilvánvaló, hogy az MSZP és a Jobbik-szavazók között elég széles az átfedés, de "nem nagyon lehet mit tenni ezzel a helyzettel", ezért állítása szerint az eredmény értékelésekor nem vetődött fel, hogy számon kérjék, ledorongolják a buktáért a dunaföldvári szervezetet.

A fideszes házelnök - aki a választás előtt egyébként személyesen is kampányolt a Tolna megyei városban - az [origo]-nak ugyancsak azt mondta, hogy szerinte nem lehet azt mondani, hogy rossz lett volna a helyiek kampánya, vagy rossz lett volna maga a jelölt. Az MSZP "álságos húzása" miatt szerinte mindegy volt, hogy hány plakát volt kint, vagy hány kormánypárti prominens tűnt fel a voksolás előtt a településen. Kövér László szerint azért sem indokolt a helyiek gyenge teljesítményét felvetni, mert Jákli Mihály még így is több szavazatot kapott, mint a 2010-ben győztes polgármester. Mivel pedig az eredmény két éve is szoros volt - az elhunyt Keresztes Lajos csak 39-el kapott több szavazatot, mint az akkor második helyre szorult Horváth - állítása szerint eleve számítottak rá, hogy nem biztos a győzelem.

Arra a kérdésünkre, hogy a Fidesz támogatottságának az utóbbi hónapokban mért általános csökkenése mennyire játszhatott szerepet a vereségben, Kövér László azt mondta, hogy "valamennyire nyilván ez is benne van", de Dunaföldváron szerinte alapvetően nem ez volt a vereség oka.

Nagy zakó, de Hirt Ferenc makacs gyerek

Az elnökség információink szerint hamarosan egyébként egy részletes elemzést is kap majd a kudarcról, a helyi szervezetet vezető és a helyi kampányt irányító Hirt Ferencnek ugyanis beszámolót kellett készítenie a történtekről, amelyet a jövő héten vitat meg a pártigazgatóval, Kubatov Gáborral.

Hirt Ferenc a mindössze két jelölt és "a függetlenségi csel" mellett az [origo]-nak a fideszes jelölt viszonylagos ismeretlenségét emelte ki a vereség lehetséges okai közül. Míg ugyanis a városban több mint tíz éve politizáló Horváth Zsoltot szinte mindenki ismeri szerinte a településen, addig a Fidesznek a polgármester halála után "hirtelen kellett valakit a kalapból előhúznia", akinek bejáratására a rendelkezésre álló két hónap szerinte akkor sem lett volt elég, ha Jákli Mihályt személyesen viszik el bemutatni minden lakásba. "Kegyeleti okokból ráadásul ez a két hónap is csak egyre rövidült, mert a volt polgármester temetéséig nem kezdtük meg a kampányolást" - tette hozzá.

Hirt Ferenc elmondása szerint egyébként vasárnap, az eredmények ismeretében röviden már beszélt a pártigazgatóval, de nem kapott letolást. "Ettől függetlenül ez egy nagy zakó, nincs mit rajta szépíteni, de makacs gyerek vagyok, felállunk és megyünk tovább előre" - mondta a választókerületi elnök, a legsürgetőbb célnak annak kiderítését nevezve, hogy egy kilencezer fős településen miért csak ilyen kevés szavazót tudtak mobilizálni (Jákli Mihály 1300 szavazott kapott).

"Nem hiszem, hogy csak 1300 jobboldali van ezen a településen" - tette hozzá Hirt Ferenc, aki szerint az eredmény is azt igazolja, hogy nem szabad belekényelmesedni a pártban sokak által általánosságként kezelt megállapításba, amely szerint "ha a Fidesz egy teknősbékát indít, akkor is lazán megnyer minden voksolást".