Felfüggesztettet kapott a fegyverrel hadonászó politikus

Vágólapra másolva!
Vadász János volt szocialista képviselő 2007 júliusában a budapesti Kodály köröndnél egy biciklis futárral keveredett vitába, majd egy flóbert pisztollyal fenyegette.
Vágólapra másolva!

Jogerősen felfüggesztett börtönre ítélte Vadász János volt szocialista politikust, szakszervezeti vezetőt - egy közlekedési affér kapcsán - lőfegyverrel visszaélés miatt a Fővárosi Törvényszék csütörtökön.

Vadász János 2007 júliusában a budapesti Andrássy úton a Kodály köröndnél egy biciklis futárral keveredett heves szóváltásba, melynek során a kerékpáros egyszer ráütött az akkor már nem aktív politikus kocsijának tetejére. Vadász János autójával félrehúzódva megállt és onnan kiszállva egy forgótáras flóbert pisztollyal fenyegette a fiatalembert.

A volt politikust azért ítélte egy év, két év próbaidőre felfüggesztett börtönre a bíróság, mert nem volt engedélye a fegyverre. Vadász János 2003-ban vásárolta a pisztolyt egy fegyverboltban, mert akkoriban kormánymegbízottként - állítása szerint - fenyegetések érték.

Az ügyben több mint fél évtizedig tartott a büntetőeljárás. 2009 decemberében született elsőfokú ítélet a Pesti Központi Kerületi Bíróságon, ahol Vadászt felfüggesztett szabadságvesztésre és pénzbüntetésre ítélték lőfegyverrel visszaélés miatt, a biciklist pedig pénzbüntetésre az autó megrongálásáért. Következő évben azonban a fellebbezések folytán másodfokra került ügyben a Fővárosi Bíróság - a törvényszék jogelődje - hatályon kívül helyezte az elsőfokú döntést, mert álláspontja szerint felderítetlen volt az ügy. Akkor a Fővárosi Bíróság úgy ítélte meg, hogy ebben az ügyben még fizikus- és fegyverszakértő bevonása is indokolt.

Ezután a megismételt eljárásban már szakértők és helyszíni tárgyalás segítségével próbálta az elsőfokú bíróság tisztázni a közlekedési incidenst. Majd idén februárban Vadász Jánost egy év, két évre felfüggesztett börtönre ítélte lőfegyverrel visszaélés miatt, a biciklist pedig rongálás helyett garázdaság miatt két év próbára bocsátotta, ami annyit jelent, hogy ha újabb bűncselekményt követ el a próbaidő alatt, akkor ebben az ügyben is büntetést szabhatnak majd ki. A törvényszék csütörtökön a minősítéssel és a perköltséggel kapcsolatos kisebb módosítások mellett jogerőre emelte a megismételt eljárásban született elsőfokú ítéletet.