Ötkilónyi robbanóanyag tűnt el

Összesen ötkilónyi robbanóanyag van azokban a rakétákban, amelyek nemrégiben tűntek el a táborfalvai gyakorlótérről. Erőteljes külső behatásra, mozgatásra robbanhatnak.

A minsztérium közlése szerint az Sz-8 típusú, repülőgép-fedélzeti rakéta hossza 30 centiméter, súlya hozzávetőlegesen 4 kilogramm és körülbelül egykilónyi robbanóanyagot tartalmaz. A kilőtt állapotú lövedék gyújtószerkezete erős mozgatásra vagy más erőteljes külső behatásra élesedhet és akár fel is robbanhat. Ekkor nyílt terepen körülbelül 20 méter hatósugarú körben halálos sérülést okozhat.

A HM szerint a "Logical Decision 2012" nemzetközi gyakorlaton felhasznált robbanótestek maradványai tűntek el a táborfalvai gyakorlótérről, ahol azok a tűzszerészek által kijelölt helyen megsemmisítésre vártak. "Veszélyes eszközökről van szó, így azok semmilyen célú hasznosítása nem javasolt. Értékesítését jogszabály tiltja" - írta az MTI-nek küldött válaszában a Honvédelmi Minisztérium.

Mivel az eszközök honvédségi területen voltak, és emberi életeket nem veszélyeztettek, a tűzszerészekre vonatkozó szabályok szerint úgynevezett "B" kategóriás tárgyaknak minősültek, ami a többi között azt is jelenti, hogy folyamatos őrzést nem igényeltek. A "B" kategória esetén a megsemmisítés nem azonnal történik, így az évi 2500-3000 riasztást kezelő tűzszerészek csak akkor vették észre a hiányt, amikor kiérkeztek a helyszínre.

Szerda óta hiányzik az öt harci fej

A Honvédelmi Miniszérium válasza szerint a táborfalvai lőtér védett és őrzött honvédségi terület, oda illetéktelen személy nem mehet be, azonban a 273 hektáros területet méretéből és a természeti adottságaiból adódóan teljesen bekeríteni nem lehetett. Az illetéktelen behatolást minden bejutási szakaszán sorompó vagy tábla tiltja. A fontosabb pontokat önkéntes védelmi tartalékos állomány őrzi, illetve időnként járőrökkel is biztosítják azokat. Elismerték azonban, hogy a területet a fekvés és annak mérete miatt nem lehet tökéletesen belátni. Az ügyben a rendőrség indított eljárást ismeretlen tettes ellen robbanóanyaggal vagy robbanószerrel való visszaélés miatt

A Honvédelmi Minisztérium szerda esti közleménye szerint a szeptember 13-i helikopteres éleslövészet után észlelték, hogy a lőtéren - a sorompókkal és figyelmeztető táblákkal övezett területről - hátramaradt levegő-föld rakéták harci fejeit eltulajdonították. A terület mentesítésével megbízott tűzszerészek öt fel nem robbantott "harci fejet" nem találtak meg a területen.