Őrizetben a pesti zsidó vezető megrugdosója

Vágólapra másolva!
A rendőrség kezdeményezte a 21 éves támadó előzetes letartóztatását, társát tanúként hallgatták ki. A két férfi péntek délután hasba rúgta és megverte Kerényi  Andrást, a Budapesti Zsidó Hitközség dél-pesti körzetének elnökét.
Vágólapra másolva!

Őrizetbe vették és kezdeményezték az előzetes letartóztatását szombaton annak a fiatalembernek, aki pénteken vallási hovatartozása miatt megtámadta a Budapesti Zsidó Hitközség dél-pesti elnökét - közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK). A rendőrség honlapján közzétett tájékoztatás szerint a 21 éves F. Márk társát, az ugyancsak előállított 20 éves P. Tibort tanúként hallgatták ki.

A rendőrség korábban közölte, hogy BRFK Szervezett Bűnözés Elleni Főosztálya közösség tagja elleni erőszak bűntette elkövetésének megalapozott gyanúja miatt büntetőeljárást indított két férfi ellen, aki megtámadta a Budapesti Zsidó Hitközség dél-pesti körzetének elnökét pénteken, amikor kifelé jött a zsinagógából.

A XX. kerületi Téglagyár téri imaház közelében egy 21 éves budapesti férfi péntek délután vallási hovatartozása miatt szidalmazta és bántalmazta Kerényi Andrást, a Budapesti Zsidó Hitközség dél-pesti körzetének 62 éves elnökét. A támadás után az elkövető és a társaságában lévő 20 éves férfi elmenekült a helyszínről.

Kerényi András értesítette a rendőrséget, és útmutatása alapján a járőrök abban a házban, amelybe elmondása szerint támadói bementek, megtalálták a 21 éves F. Márkot és társát, a 20 éves P. Tibort. F. Márkban a hitközségi elnök felismerte bántalmazóját.

Az MTI információját a támadásról péntek este a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének ügyvezető igazgatója, Zoltai Gusztáv erősítette meg, aki elmondta: Kerényi Andrást hasba rúgták, és miközben bántalmazták, a két fiatal azt kiabálta, hogy "rohadt, büdös zsidók, meg fogtok dögleni".

Idén júniusban Schweitzer József nyugalmazott országos főrabbit ért inzultus az utcán, egy ismeretlen lépett oda hozzá, és azt mondta neki: "utálok minden zsidót".