Továbbképzésre küldik a közszolgákat

Vágólapra másolva!
2014-től minden közszolgálati tisztviselőnek rendszeres szakmai továbbképzésen kell részt vennie, a képzéseket hazai és európai uniós forrásokból finanszírozzák. Egy tanulmányi pontrendszer határozza majd meg, hogy kinek mit kell teljesítenie.
Vágólapra másolva!

2013-ban összesen 20 ezer közszolgálati tisztviselőt, 2014-től pedig évente a teljes közszolgálati tisztviselői kart továbbképzésre küldi a kormány. A rendszeres képzéseket hazai és európai uniós forrásokból finanszírozzák majd - közölte vasárnap a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium.

Azt, hogy kinek milyen intenzitású, tartamú képzésen kell részt vennie, az eddigi képzettségei, közigazgatási vizsgái, munkaköre alapján döntik el. Egy tanulmányi pontrendszer fogja 2014-től segíteni a tájékozódást, hogy kinek hány pontot kell elérnie ahhoz, hogy teljesítse a képzési elvárásokat. A továbbképzés tartalmáról a munkáltató dönt a tisztviselő egyéni fejlesztési és képzési igényének felmérése után.

A munkáltatók (minisztériumok, háttérintézményeik, kormányhivatalok, önkormányzatok) az egyéni képzési igényeket is figyelembe vevő továbbképzési tervek alapján fogják beiskolázni a tisztviselőket. Azok a tisztviselők, akik még nem rendelkeznek közigazgatási szakvizsgával, 2013-ban még a szakvizsga megszerzésével teljesíthetik a továbbképzési kötelezettségüket.

A képzésekről tanúsítványt kapnak a résztvevők. A továbbképzések tervezési, monitoringozási és beiskolázási központja az augusztusban megalakult új közigazgatási bázisintézmény, a Közigazgatási és Igazságügyi Hivatal lesz.

A közszolgák tanulnak majd eljárási szabályokat, jogalkotási ismereteket, szó lesz az új munkajogi és közszolgálati szabályokról, az új büntető és polgári jogi kódexekről, emellett kompetenciafejlesztő képzéseket is kapnak.