Még két évig szemetelhetünk összevissza otthon

Vágólapra másolva!
Elfogadták a hulladékról szóló törvényt a parlamentben. Jövőre jön a hulladéklerakási járulék, 2014-től központilag írják elő a szemétdíjat, de a háztartási hulladék külön gyűjtéséről szóló rendelkezések csak 2015-ben lépnek életbe.
Vágólapra másolva!

Elfogadta az Országgyűlés hétfőn este a hulladékról szóló törvényt. A képviselők közül 288-an szavaztak igennel, 55-en nemmel, és 3-an tartózkodtak. A jogszabály értelmében 2014. január 1-jével központi hatósági árszabályozást vezetnek be - a Magyar Energia Hivatal javasolja majd a szemétdíjakat -, és csak nonprofit tevékenységként lehet végezni hulladékgazdálkodási közszolgáltatást. Az ezzel foglalkozó nonprofit szervezeteknek a települési önkormányzatokkal kell szerződést kötniük.

A törvény 2013-tól hulladéklerakási járulékot is bevezet, ezt a hulladéklerakók üzemeltetőinek kell megfizetniük. A befolyt összeget a vidékfejlesztési tárca hulladékgazdálkodással kapcsolatos feladatokra fordítja.

A háztartási hulladék elkülönített gyűjtéséről szóló rendelkezések csak 2015-ben lépnek életbe.

A szabályozás szerint tilos az országba veszélyes hulladékot, valamint ártalmatlanításra szánt háztartási hulladékot és háztartási hulladék égetéséből származó maradékanyagot behozni.

Az Európai Bizottság augusztus végén jogi eljárást indított Magyarország ellen a hulladékgazdálkodás új rendszerének bevezetése miatt. Ezzel kapcsolatban Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter a hétfői záróvitában közölte: a törvényjavaslat az uniós előírások magyarországi átültetése, miközben tekintettel van a magyar érdekekre is. Ilyen érdeknek nevezte a fokozott állami és önkormányzati szerepvállalási lehetőséget, a lakosság érdekeinek figyelembevételét, valamint azt is, hogy úgy teljesüljenek az uniós előírások, hogy a magyar környezeti állapotok javuljanak, és a kötelezettségszegési eljárás is megszűnjön.