Peter Vojtek szlovák vezérkari főnök magyar kollégájával egyeztetett Szlovákia és Magyarország haderejének aktuális helyzetéről.

Kétnapos látogatást kezdett kedden Magyarországon Peter Vojtek altábornagy, Szlovákia fegyveres erőinek vezérkari főnöke. A szlovák hadsereg legmagasabb rangú vezetője megbeszéléseket folytat többek között Benkő Tibor vezérezredessel - közölte a Honvédelmi Minisztérium (HM).

A közlemény szerint a szlovák és a magyar vezérkari főnök délelőtt - egy plenáris ülésen - tájékoztatták egymást haderejük aktuális helyzetéről, a folyamatban lévő és jövőbeni tervekről.

A tárgyaláson kiemelt hangsúlyt kapott a két ország missziós tevékenysége és az afganisztáni magyar szerepvállalás változásai. Magyarország és Szlovákia több éve szorosan együttműködik a békefenntartási feladatokra való felkészítésben, kiképzésben és a feladatok végrehajtásában - fűzték hozzá.

Az egyeztetésen a szlovák altábornagy ismertette azokat a nemzetközi gyakorlatokat, melyeket a közeljövőben országában szervez. Ezekre meghívták Magyarországot is, amelyet a magyar fél elfogadott. A szlovák vezérkari főnök a tárgyalás előtt megkoszorúzta a Hősi emlékművet a Hősök terén, az egyeztetést követően pedig Szolnokon csapatlátogatáson vesz részt.