Kezdődik a hazafias nevelés

Vágólapra másolva!
A vitára bocsátott nemzeti alaptanterv szerint három év múlva már az összes évfolyamon mindennap lesz testnevelés óra, a magyar és a történelem órákon a haza iránti elkötelezettséget erősítik majd.
Vágólapra másolva!

Megjelent a kerettantervek kiadásáról szóló miniszteri rendelet tervezete, a Kormany.hu oldalon közzétett dokumentumot október 25-ig lehet véleményezni. Az oktatási államtitkárság tájékoztatása szerint a kerettantervekbe foglalt tananyag az egyes tárgyak tanításához rendelkezésre álló óraszám mintegy 90 százalékát foglalja le, 10 százalékát pedig az iskolák szabadon töltik meg tartalommal. A nevelési célok között a nemzeti öntudat, hazafias nevelés, családi életre nevelés és a gazdasági és pénzügyi nevelés is megkezdődik.

A 2015/2016- tanévben már az összes évfolyamon mindennap lesz testnevelés óra, és ezen órák száma heti háromról ötre nő. Az első, ötödik és kilencedik évfolyamokon a következő (2013/14) tanévtől új, kötelező tantárgyként jelenik meg az erkölcstan, illetve az e helyett választható hit- és erkölcstan óra.

A magyar nyelv és irodalom, a történelem értékalapú oktatása erősíti a haza iránti elkötelezettséget, a nemzeti kultúra kincseinek megőrzését. A gyermekek kreativitását, személyiségfejlődését, esztétikai érzékének kibontakoztatását segítendő az alsó tagozaton több időt fordítanak a művészeti tantárgyak oktatására. Ezek óraszáma heti háromról négyre nő - rögzítették.

A kerettantervek a kormány által májusban elfogadott Nemzeti alaptanterv alapján készültek. Az új NAT leginkább abban különbözik a jelenleg is érvényes tantervtől, hogy részletesen előírja a kötelező tartalmakat, irodalomból például cím szerint felsorolja, milyen regényeket és novellákat kell elolvasniuk a magyar diákoknak. Mint arról az [origo] korábban beszámolt, bekerült a tantervbe Wass Albert és Kertész Imre Sorstalanság című műve is. A kerettantervek alapján minden iskolának át kell alakítania a saját helyi tantervét.

Az új tanterv szerinti tanítási rend 2013. szeptember elsejétől felmenő rendszerben, az első, az ötödik és a kilencedik évfolyamon tanulók számára lép életbe.