Vágólapra másolva!
Három újabb gyanúsítottja van a Vizoviczki-ügynek. Az őrizetbe vett három férfi a vállalkozó debreceni mulatóinak ügyeit kezelte. Ketten - egyikük egy volt rendőr - fizették le az ügyészség gyanúja szerint a harmadikat, aki vezető beosztásban dolgozott a Debreceni Rendőrkapitányságon.
Vágólapra másolva!

Három további embert hallgatott ki gyanúsítottként, majd vett őrizetbe a Központi Nyomozó Főügyészség (KNYF) Vizoviczki László vállalkozó vesztegetési ügyében - közölte Fazekas Géza, a KNYF sajtószóvivője hétfő este. Az új gyanúsítottak között van egy volt rendőr, illetve egy meggyanúsításakor is rendőrként dolgozó férfi.

A három férfi közül kettő - a volt rendőr I. András, valamint H. Imre, a Vizoviczki László érdekeltségébe tartozó debreceni szórakozóhelyek képviselője - az ügyészség szerint a vállalkozó által irányított bűnszervezet tagja volt. A harmadik, K. Gyula a Debreceni Rendőrkapitányság közrendvédelmi osztályának vezetője.

A gyanú szerint I. András és H. Imre évek óta igyekezett biztosítani a debreceni szórakozóhelyek védelmét, felhasználva I. András rendőri kapcsolatait. Céljuk - akárcsak a vállalkozó budapesti szórakozóhelyeinek esetében - egyrészt a mulatók védelme volt, illetve biztosították, hogy ne legyenek kitéve rendőrségi ellenőrzésnek, valamint a Vizoviczki Lászlóéval konkurens szórakozóhelyek zaklatása, ellehetetlenítése is a feladatuk volt.

A nyomozás szerint K. Gyula 2010 elejétől eleinte heti rendszerességgel kapott tőlük nagy értékű italokat, majd 2011 májusától havi 100 ezer forintot. 2012 áprilisában már kétmillió forintot kínáltak fel neki a szórakozóhelyekkel kapcsolatos különböző feladatok végrehajtásáért.

A főügyészség H. Imrét és I. Andrást bűnszervezet tagjaként, bűnsegédként, folytatólagosan elkövetett kötelességszegésre irányuló hivatali vesztegetés bűntettével, valamint felbujtóként elkövetett, személyes adattal való visszaélés bűntettével gyanúsítja. K. Gyula ellen vezető beosztású hivatalos személy által, kötelezettségszegéssel, folytatólagosan elkövetett vesztegetés bűntette a gyanú. K. Gyulát az ügyészség nem tekinti a bűnszervezet tagjának. A gyanúsítottak mind tagadtak.

Velük együtt már kilencre nőtt az ügy gyanúsítottjainak száma. A szóvivő szerdára további információkat ígért az ügyről. Az eddigi hat gyanúsított közül öten jelenleg is letartóztatásban vannak, egyiküket házi őrizetben tartják.

Vizoviczki Lászlót - aki többek között a Hajógyári-szigeten lévő szórakozóhelyek tulajdonosa - több rendőri vezetővel és egy munkatársával együtt azzal gyanúsítják, hogy korrupció útján illegális rendőri védelem alatt, a hatósági ellenőrzésektől nem zavartatva működtette mulatóit. Az ügyészség szerint mindezekért a vállalkozó havi rendszerességgel több százezres, illetve milliós nagyságrendű összegeket adott a rendőröknek.