Nem halad elég jól a munkahelyteremtés

Vágólapra másolva!
Orbán Viktor miniszterelnök a Pannon Televíziónak nyilatkozott, ahol elmondta, hogy nem szimpatizál a nagybirtokkal, de amellett, hogy vissza kellene szorítani az arányát, valamennyire szükség is van. A kormányfő szerint a következő egy-két évben érezhetően jobb lesz, de azt elismerte, hogy nem halad elég jól az egymillió új munkahely programja.
Vágólapra másolva!

A kormány nem adta fel azt a célját, hogy tíz év alatt egymillió új munkahelyet hozzon létre Magyarországon - mondta Orbán Viktor miniszterelnök a Pannon Televíziónak. Elismerte viszont, hogy bár vannak eredmények, "nem halad elég jól" a folyamat, szerinte az európai válság miatt.

"Mivel az európai gazdaság sem nő gyorsan, a magyar gazdaság sem nőhet gyorsan, így arra kell választ találnunk, hogyan tudunk alacsony növekedési szint mellett munkahelyeket teremteni. Erre keresünk és fogunk találni módszereket" - mondta.

Orbán a Bóly Zrt. csípőteleki tehenészeti telepének átadóján adott interjút, ennek apropóján hozzátette, hogy a munkahelyteremtés szempontjából is fontos szektor az agrárium, ahol tíz év alatt 200 ezer munkahelyet kívánnak létrehozni az állattartás és a kertészetek fejlesztésével.

A kormányfő arról beszélt, a következő egy-két évben minden magyar számára világos lesz, hogy azok a nagy átalakítások, a nagy megújítás, amelyet végrehajtottak, meghozza az eredményét. "Több lesz a munkahely, könnyebben jutunk álláshoz, nő a biztonság, tervezhetőbb lesz a jövő, és jobban fogjuk állni az európai válság hullámait, mint korábban" - fogalmazott Orbán Viktor.

A kormányfő kijelentette: "vért, verejtéket izzadva és lassabban, mint ahogy mindannyian szeretnénk, de haladunk előre, és építjük fel azt a gazdaságot, amelytől én rövid időn belül látványos sikereket várok". Magyarország az elmúlt két évben elvégezte azon változtatások nagy részét, amely ahhoz kell, hogy versenyképes lehessen az új világgazdasági helyzetben - mondta. A miniszterelnök szerint az ország ma sokkal versenyképesebb, mint két évvel ezelőtt volt.

Orbán Viktor azt szeretné, ha a magyarok nem becsülnék le az elmúlt két évben végzett munkájukat. "Az, hogy Magyarország ma itt tart, a dolgozó embereknek köszönhető. Ezért elismeréssel kell beszélni róluk" - hangoztatta. Úgy vélte, a magyaroknak semmi okuk arra, hogy ne higgyenek saját jövőjükben, vagy azt gondolják, hogy nem képesek arra, amire amerikai, francia vagy német versenytársaik. Jó példa erre a Bóly Zrt. 3,5 milliárd forintos, a szarvasmarha-tartásban világszínvonalú technológia alkalmazását eredményező beruházása.

Orbán Viktor az Országgyűlés elé kerülő földtörvényről azt mondta, százhúsz éves vita, hogy a kis-, a közepes, vagy a nagybirtok legyen meghatározó Magyarországon. Személy szerint a középbirtokokat erősítené, és ahhoz adna lehetőséget, hogy a kisbirtokosok középbirtokosokká váljanak.

"Nem viseltetek szimpátiával a nagybirtok iránt, és szerintem vissza kell szorítani ezek arányát. Mindamellett tudomásul kell venni: vannak Magyarországon állattartó telepek nagy földterülettel, amelyek a takarmány megtermelésére alkalmas föld nélkül aligha képesek megállni a lábukon, és ezt a szempontot is be kell fogadni" - mondta Orbán Viktor, aki szerint az új földtörvénynek nem rombolnia kell, hanem a jövőt szolgálnia.

Orbán Viktor beszélt a hazai bányászatról is. Megítélése szerint Magyarország ugyan nem kiemelkedően gazdag, de nem is elhanyagolható ércvagyonnal rendelkezik, amelyet a jelenleginél jobban meg kell becsülni. Elmondása szerint dolgoznak azon, hogy a bányászati kapacitás ügye miként kerülhet vissza a magyar iparpolitikába.

A miniszterelnök a mecseki uránbánya tervezett újranyitásával és a pécsiek aggályaival kapcsolatban azt mondta, hogy lassan megtérülő, de hosszabb távon nagy nyereséget hozó üzletágról van szó, amelyhez magánbefektetőkre van szükség. "Ha lesznek ilyenek, a pécsieknek velük kell tárgyalni és szót érteni. Ha szót értenek, a magyar állam szívesen lép fel támogatóként, ha nem értenek szót, el fogjuk fogadni a pécsiek döntését" - fogalmazott.

A kormányfő az interjúban kitért arra, hogy támogatja a Paksi Atomerőmű üzemidejének hosszabbítását, és új atomerőművi blokk építését is. "Mivel Magyarország energia tekintetében importra szorul, az itthon előállított energia, így a Pakson előállított is, különösen értékes." A hazai villamosenergia-fogyasztás 43 százalékát a Paksi Atomerőmű biztosítja. Ha nem így lenne, az áram lényegesen drágább lenne Magyarországon - indokolta.

A kormányfő az elmúlt két évet értékelve azt mondta, hogy Európa nagy bajban van, ehhez képest Magyarországon nőtt a gazdaság, többen dolgoznak, mint korábban, sokan segély helyett munkából tartják el a családjukat, valamint sok fejlesztés történt. Magyarországon tavaly valóban nőtt a gazdaság, idén azonban 1 százalék körül zsugorodhat.

"Szeretnék emlékeztetni mindenkit, hogy 2010-ben, a kormányváltáskor az volt a téma, hogy pénzügyi szempontból nagyjából úgy állunk, mint a görögök, sőt még egy kicsit rosszabbul. Eltelt két év, nézzük meg, hol tartanak a görögök, és hol mi. Tudom, ez a mindennapi nehézségekre nem gyógyír, de azért a reális értékeléshez ez is hozzá tartozik" - jegyzete meg.