170 millióért kapnak új ruhát a parlamenti őrök

Vágólapra másolva!
Zöld-fekete színű, néhol bordó díszítéssel ellátott egyenruhát viselnek majd. Az őrség egyenruhája minden más fegyveres szervétől eltér majd.
Vágólapra másolva!

Várhatóan nettó 170 millió forintba kerül majd a 2013. január 1-jével létrejövő, 349 tagú Országgyűlési Őrség ruházata - közölte csütörtökön az Országgyűlés Sajtószolgálata. Az őrség egyenruhája minden más fegyveres szervétől eltér majd formájában, kialakításában és színében egyaránt.

Az Országgyűlési Őrség egyenruhája - írták - alapvetően zöld-fekete színű lesz, bizonyos helyeken bordó díszítéssel, az öltözetek pedig zubbonyból, nadrágból, valamint két garnitúra (vékony és vastag) alsó- és felső-alá öltözetből állnak majd. A többfunkciós egyenruhákból 390-et szereznek be, mindenki egy garnitúrát kap, továbbá rendeltek belőle 15 százalék tartalékot. Emellett méretre szabott társasági öltözetet is beszerez a hivatal. A díszelgési feladatokat is ellátóknak két öltönyt osztanak ki, a feladataikat döntően polgári ruhában ellátók viszont nem kapnak ilyen egyenruhát.

Az őrség hivatásos állományának személyenként két - a feladataikat polgári ruhában ellátóknak egy - szolgálati gyakorló ruházatot is kiszállítanak. A ruházatra fordított kiadások várhatóan nettó 170 millió forintot tesznek majd ki - közölték, jelezve egyúttal, hogy a parlamenti honlapon folyamatosan közzéteszik a beszerzéssel kapcsolatos szerződéseket.

Az eddig nyilvánosságra hozott adatokból kiderül, hogy például a többfunkciós szolgálati ruházat összesen 68,5 millió forintba, a társasági egyenruhák 25,3 millióba, a szolgálati gyakorlóruhák 18,8 millióba, a pólók 9,3 millióba, a fekete férfi félcipők 6,6 millióba, az egyenruha-kiegészítők pedig 16,6 millió forintba kerülnek. Utóbbi tételből 9,8 milliót egy paszománykészítőnek fizet ki a hivatal.