Elmebeteg elítéltek miatt aggódik az ombudsman

Vágólapra másolva!
Az emberi méltósághoz méltatlan állapotok uralkodnak az ország egyetlen olyan intézményben, ahol az elítéltek pszichés zavarait kezelik.
Vágólapra másolva!

Szabó Máténak, az alapvető jogok biztosának jelentése szerint az Igazságügyi Megfigyelő és Elmegyógyító Intézetben (IMEI) gondozott pszichiátriai betegek elhelyezése, ellátása sérti az élethez, az emberi méltósághoz és az egészséghez fűződő jogokat - közölte az ombudsman hivatala csütörtökön.

Az ombudsman a korábbi vizsgálatokhoz hasonlóan ismét azt rögzítette, hogy a leromlott állapotú épületek nem alkalmasak kórház működtetésére. Az intézmény elköltöztetése, a büntetés-végrehajtás összevont egészségügyi intézményének létrehozása régóta napirenden van, de érdemi előrelépés eddig nem történt.

Az IMEI-ben kevés az ápoló és az orvos, a szakorvosok utánpótlása nem megoldott. Aggályos az is, hogy 10-19 ágyas kórtermekbe zsúfolnak súlyos pszichiátriai kórképű betegeket. Az ombudsman ugyanakkor jó gyakorlatnak tartja, hogy az intézet kiemelt figyelmet fordít a betegek rehabilitációjára, betegségük megismerésére, a gyógyszerek, kezelések hatékonyságának ismertetésére.

Az IMEI az ország egyetlen olyan intézménye, ahova azokat szállítják, akiknek a bíróság az ideiglenes kényszergyógykezelésre küldött, továbbá ott látják el azokat a bv-intézetekből beutalt elítélteket és előzetes letartóztatottakat, akiknek pszichiátriai vagy neurológiai problémájuk van.