Nem szállt le a szlovák rendőrség a kettős állampolgárokról

Három szlovákiai magyart idézett be a szlovák rendőrség, amiért nyíltan vállalták, hogy felvették a magyar állampolgárságot.

A magyar állampolgárságukat nyilvánosan vállaló felvidéki magyarok közül hármat ismételten beidézett a lévai járási rendőrkapitányság - közölte az MTI pozsonyi irodájával Dolník Erzsébet, az egyik érintett csütörtökön. Az érintetteknek a jövő héten kell magyarázatot adniuk a rendőrségen, hogy a felszólítás ellenére miért nem adták le személyigazolványaikat.

Az idézésben a rendőrség azt is kilátásba helyezi, hogy amennyiben az érintett nem jelenik meg a kihallgatáson, akkor a hatósági szervek közrend elleni vétség miatt eljárást indítanak ellene. Dolník Erzsébet azt mondta, nem ez az első hasonló idézés, amit a rendőrségtől kapott, ám továbbra sem hajlandó leadni a személyigazolványát és a rendőrségi kihallgatásra sem megy el.

Szerinte semmilyen jogszabályt nem sértett meg, a szlovák állampolgársági törvényt pedig alkotmányellenesnek tartja, így nem ért egyet azzal sem, hogy elveszítette volna szlovák állampolgárságát. "A rendőrség legújabb idézésére ismét levélben válaszolok, ebben közlöm azokat az okokat, amelyek alapján a rendőrség hivatkozási alapját indokolatlannak tartom" - mondta Dolník Erzsébet.

Az ügy egy másik érintettje, Gubík László azt mondta, hogy a mostani a rendőrség sokadik próbálkozása. Az idézésben csupán azok a törvényi cikkelyek változtak, amelyekre általában a rendőri idézésekben a hatóság hivatkozik. A rendőrségi kihallgatásra ő sem megy el. "Álláspontom nem változott, és azt már az előző idézések alkalmával közöltem a hatóságokkal. Ha a rendőrség úgy dönt, hogy elővezettet, állok elébe" - mondta Gubík László.