Orbán egy férfi, kétharmados pöröllyel

Vágólapra másolva!
Megdöbbentőnek nevezte Orbán Viktor ópusztaszeri beszédét a Frankfurter Allgemeine Zeitung, amely Orbán berlini látogatásával kapcsolatban közölt cikket.
Vágólapra másolva!

A Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) német konzervatív lap Orbán Viktor berlini látogatásával kapcsolatban közölt cikket csütörtöki számában.

A férfi a kétharmados pöröllyel című írás szerint Orbán "tudja, hogy miként használja a pártja által élvezett széles többséget elég durva reformokra". A cikk szerint Orbán szeptember végi ópusztaszeri beszéde a németországi politika nyelvhasználatához képest megdöbbentő volt. A kormányfő által alkalmazott "mitikus-mormoló" nyelvezet érthetővé teszi, hogy a Fideszt Németországban nem csupán a baloldal bírálja hevesen, de a polgári táborban is túlnyomórészt óvatos távolságtartással szemlélik.

A cikk szerint az utóbbi időszak vitái az alkotmány, illetve a médiatörvény és az MNB függetlensége körül már lekerültek ugyan a lapok címoldaláról, "de Berlinben azt mondják, hogy a kétségek még nem oszlottak el". Angela Merkel azonban eddig "nem osztotta" az Orbán-kormánnyal szemben Németországban megfogalmazott valamennyi kritikát a cikk szerint.

Berlinben aggódnak a magyarországi gazdasági helyzet miatt - tették hozzá a FAZ szerzői, kifejtve, hogy a várakozások szerint Angela Merkel a találkozón érdeklődik majd az államháztartási konszolidáció és az IMF-fel folytatott tárgyalások iránt.