Gyurcsány? Vele le is feküdnék!

Gyurcsány Ferenc országjáró körútjának nyomában, Sajókaza
A sajókazai Balassi Bálint Iskolában történt az eset, az iskolaőr szerencsére gyorsan reagált a veszélyre (korábbi felvétel a településről, illusztráció).
Vágólapra másolva!
Nem értik vidéken, hogy mit akar ott Gyurcsány Ferenc, aki meghallgatta a helyi asszonykórust, és felásta a nyugdíjasok kertjét. Van, aki nosztalgiával gondol vissza a kormányzására, és van, aki szerint ő vitte csődbe az országot. Orbánt szívesebben látnák, de csak azért, hogy jól beolvassanak neki. Gyurcsány Ferenc nyomába eredtünk.
Vágólapra másolva!

Cigánytelepet látogatott meg, iskolai kórus mellett tátogott, és kertet is ásott a múlt héten Gyurcsány Ferenc Borsod-Abaúj-Zemplén megyében. A volt miniszterelnök kedden indult háromhetes országjáró körútra, amelynek során az ország nehéz helyzetű településeit akarja felkeresni, hogy meghallgassa a helyieket.

"Nem akarok protokollprogramokat! Vendéglátóinkkal élünk egy-egy napot, velük kelünk, megyünk munkába, ahol tudunk, velük dolgozunk. Alszunk szegénytelepen, alszunk roma vendéglátóinknál, bumlizunk hajnali vonattal vagy busszal" - írta Gyurcsány a Facebook-oldalán. Kíváncsiak voltunk, milyen nyomot hagyott maga után, úgyhogy Sajókazán és Rakacán eredtünk a nyomába, ahol buddhista cigányok és nyugdíjas rajongók között vegyült el, de egy szexuálisan túlfűtött asszonnyal is dolga akadt.

Táncolt és tátogott

"Megnéztem volna, ugyanúgy néz-e ki, mint a tévében!" - mondta egy babakocsit toló nő péntek délelőtt a Sajókaza szélén található, romák által lakott Sólyom-telepen. Az egykori bányásztelep mára teljesen lepusztult, sorházak és a mező közepére felhúzott, takaróajtós budik váltják egymást, a telepen élő gyerekek pedig a focizás mellett azzal szórakoznak szabadidejükben, hogy lánc végére erősített óvszerből készített ostorokkal csattogtatnak az út közepén.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
Egykori MSZP-s plakát a Sólyom-telepen

A babakocsit toló nő ugyan lemaradt Gyurcsány Ferenc szerdai látogatásáról, a helyiek közül azonban többen látták, sőt beszéltek is Gyurcsánnyal, aki sokadmagával járta be a telepet, kisebb beszédet tartott, a gyerekek fejét pedig megbúbolta. Gyurcsány a telep szélén álló Dr. Ámbédkar Gimnázium és Szakiskola meghívására érkezett Sajókazára. Az iskolát a helyi buddhista egyházközösség üzemelteti, túlnyomórészt roma gyerekeket tanítanak. A településen a tavalyi népszámláláskor közel háromszáz roma vallotta magát buddhistának, akik nem jönnek ki jól az önkormányzattal (erről bővebben itt olvashat).

Gyurcsány az iskolában kezdte a napot, ahová két tanítási óra között érkezett, és egy kisebb ünnepséget rendeztek a számára. "Unalmas volt" - mondta az egyik diák. A helyi asszonykórus műsort adott elő Gyurcsánynak, aki "közben táncolt és tátogott". A műsor után Gyurcsány mondott egy rövidebb beszédet, amelyből a diák csak annyit értett meg, hogy az exminiszterelnök köszöni a meghívást. Ezután pedig beült pár tanórára beszélgetni a diákokkal.

Biztos van valami bűntudata

"Sok mindent megadott a romáknak" - mondta Gyurcsányról egy nő a Sólyom-telep szélén. Szerinte volt már, hogy mellébeszélt, de alapvetően hisz neki, ráadásul ő Orbán Viktorral ellentétben nem csökkentette a járulékokat (bár második kormányzását jelentős megszorító csomaggal kezdte). "Megbántam, hogy Orbánra szavaztam" - mondta, és hozzátette, hogy Orbán inkább ne tegye be a lábát Sajókazára, mert megdobálnák kövekkel.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
Gyurcsányra nosztalgiával gondolnak vissza, Orbánt megdobálnák a telepen

A telep másik felén azonban inkább Orbánra várnak a romák, hogy feltehessék neki azt a kérdést: miből éljünk? Gyurcsány válasza ugyanis nem érdekli őket. Egyébként sem értették, hogy mit keresett ott. A telep végén meglátogatott egy házat, és megkérdezte, hogy mivel mosnak a lakók. "Biztos van valami bűntudata, amiért Magyarország csődben van" - mondta Bari Gáborné helyi lakos.

"Talán meg akarja ismerni a szegényeket" - találgatott egy másik nő, akivel beszélgetett is Gyurcsány arról, hogy a lánya miért pont a Dr. Ámbédkar iskolába jár. Szerinte jobb lett volna, ha Gyurcsány marad a miniszterelnök, ő talán tudott volna munkát adni a szegényeknek, mert "Viktor minden jót megígért, de nem adott". A legközönyösebben az iskolával szemben lévő óvoda pedagógusai viselkedtek. Az egyik ablakon kinéző óvónő azt mondta, éppen a gyerekkel játszott az udvaron, amikor megérkezett Gyurcsány, őt azonban az egész egyáltalán nem érdekelte, "mi már nem hatódunk meg ezen".

Nem tudja, milyen az igazi segítség

Az ötven kilométerrel arrébb lévő Rakaca nyugdíjasait azonban meghatotta Gyurcsány, szerintük elég okos és ügyes ahhoz, hogy leváltsa Orbán Viktort. A zöldellő dombok között megbújó borsodi faluban nagy csend fogadta pénteken az [origo] tudósítóit, az egyetlen hangforrás a zöldségesautó hangosbemondója volt. Két nappal korábban más volt a helyzet, Kiss Józsefné szerint akkor gyerekek rohantak végig az utcán, és azt kiabálták, hogy "itt van Gyurcsány!"

"Amíg ő volt a miniszterelnök, addig nem volt ilyen drága a hús és a kenyér, és a 13. havi nyugdíj is megvolt a szegényeknek" - mondta a kútról éppen vizet hozó Kissné. Gyurcsány a sajókazai látogatása után érkezett Rakacára, beszélgetett a helyiekkel, több házban pedig vendégül is látták, az egyik háznál még a kertet is felásta. Az ott lakó idős nő nem volt hajlandó beszélni Gyurcsány látogatásáról, a szomszédban élő idős férfi azonban elmondta, hogy tíz ember nézte, ahogy a volt miniszterelnök felássa a fél kertet. "Oda akartam kiabálni, hogy fordítva kéne" - mondta.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
Rakacán végigsétált az utcán, és fórumot is tartott Gyurcsány

"Ha már itt volt, megigazíthatta volna a tetőnket is" - mondta mosolyogva a másik szomszédban élő családanya. Szerinte azonban ez csak amolyan látszatdolog, és Gyurcsány "nem tudja, hogy milyen az igazi segítség a vidéki embernek". A szemben lévő háznál szintén vendégül látták Gyurcsányt, az ottaniak azonban nem vették szívesen a róla való kérdezősködést. "Gyurcsány? Vele le is feküdnék!" - mondta egy középkorú nő, az [origo] tudósítóival azonban nem állt szóba.

A kerti munka és a falu bejárása után lakossági fórumot is tartottak a közösségi házban. A helyiek szerint Gyurcsány nem volt olyan harcias, mint amilyennek a tévéből megismerték, helyette viszont kedves, érdeklődő volt. "Rá akarta vezetni az embereket arra, hogy ő majd jobb lesz" - mondta egy roma nő, aki részt vett a fórumon. Szerinte Gyurcsány meghallgatta a falusiak problémáit, de ígérni nem ígért semmit. "Semmi olyat nem tett, amiért visszavárnánk" - mondta.